Umar'ın gözaltına alınması Hollanda basını tarafından, "Erdoğan'ın Avrupa'ya karşı güç gösterisi" olarak değerlendirildi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan ailesini ziyaret etmek için Türkiye'ye giden Umar, Cumartesi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Umar daha sonra serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkışı yasaklandı.

Ebru Umar, Metro gazetesindeki son köşe yazısında, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'nun Erdoğan ve Türkiye'ye hakaret edenlerin kendilerine ihbar edilmesi çağrısını eleştirmişti.
Umar yazısında Erdoğan için, "Sultan Erdoğan, Cumhuriyetin kurulmasından bu yana tanıdığım en megolaman diktatör" ifadesini kullanmıştı.

"Devlet büyüklerine hakaret" suçlamasıyla Pazar günü mahkemeye çıkan Umar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Pazar sabahı Hollanda'ya dönüş bileti olan Umar'ın yurtdışına çıkışına da yasak getirildi.


'Hırsızlık olayı bir provokasyon'

Pazar akşamı Umar'ın Amsterdam'daki evine hırsız girdi. Hollanda basının göre, gece saat 03:00 sıralarında Umar'ın evinin kapısı kırıldı. Umar'ın eski diz üstü bilgisayarı çalındı.
Sabah komşusunun arayarak kendisine bilgi verdiğini söyleyen Umar, De Telegraaf gazetesine telefonla yaptığı açıklamada Türkiye'yi suçladı. Hırsızlık olayını, "kendisini susturmaya yönelik bir provokasyon" diye değerlendirdi.

Umar'ın Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınması, Hollanda basınında geniş yer buldu.
Gözaltı kararı için, "mülteci anlaşması nedeniyle güçlü duruma gelen Erdoğan'ın Avrupa'ya meydan okuması" değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr