CHP’nin 24. dönem milletvekilleri haftasonu Antalya’da bir araya gelerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda verdiği Anayasa teklifini destekleme kararını değerlendirdi.

Toplantıya 52 eski vekil katıldı. 13 mevcut Parti Meclisi üyesinin ve milletvekillinin de katıldığı toplantıdan sonra bir bildiri metni hazırlandı. Mecvut millvetilleri ve PM üyelerinin imzasının alınmadığı bildiriye 37 isim imza attı.

Bildiri metni şöyle:

Yasal engel yok: Terör örgütlerine maddi ve fiili destek sağlayan, iktidar nüfuzun kullanarak yolsuzluk yapan, rüşvet, ihaleye fesat ve imar rantı üzerinden haksız çıkar sağlayan milletvekillerinin yargılanmalarının önünde yasal engel yoktur. İktidarın sayısal çoğunluğu bu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecini başlatmaya yeterlidir. Bu aşamadan sonrası yargının görevi ve sorumluluğudur.

Meclis’i kuşatmayı amaçlıyor: İktidarın, siyasi amaçlarla ve gündem saptırmak üzere anayasal düzenlemeleri, iç tüzük hükümlerini, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırarak, ‘toptan ve götürü’ soruşturma yöntemiyle tüm Meclis’i kuşatmayı amaçlayan girişiminin vahim sonuçları olacaktır.
İktidar vesayetindeki yargı sisteminin yürüteceği yargılamalar sonucunda blok mahkumiyet kararlarının çıkmaya başlaması kaçınılmazdır. Bu yolla Anayası’nın 78. maddesinin 3 ve 5. fıkralarındaki şartlar yaratılarak Türkiye ara seçime götürülecek, devlet gücü ve nüfuzuyla ‘haksız milletvekili temini’ gerçekleştirilecektir. Bunun devamında da milletvekilleri artık yasama kürsüsünü bile özgüvenle kullanamaz hale geleceklerdir.


Hodri meydan çağrıları ile kabul edilemez: Demokrasilerin temel koşularından biri olan dokunulmazlık ilkesinin ‘hodri meydan’ çağrıları ile ortadan kaldırılması kabul edilemez. Milletvekillerinin iktidarı denetleme görevlerini yerine getirebilmeleri için, söz ve eylemlerini her türlü ortamda özgürce dile getirebileckleri anayasal ve fiili güvenceler sağlanmalıdır.

Özet olarak dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik iktidar talebini ve buna verilen her türlü desteği toplumsal barışımız, ülke bütünlüğümüz ve demokrasimizin geleceği açılarından vahim bir hata olarak görmekteyiz.

Metnin imzacıları ise şöyle:
Atila Kart, Binnaz Toprak, Oğuz Oyan, Ahmet Toptaş, Gürkut Acar. Ali Rıza Öztürk. Hasan Ören, Ümit Özgümüş, Ali Serindağ, Fatma Nur Serter, İzzet Çetin, Mehmet Şeker. Ali Demirçalı, Mehmet Hilal Kaplan, Müslim Sarı, Ramazan Kerim Özkan. İlhan Demiröz, Orhan Düzgün, Sema Kaleli, Hüseyin Aygün, Gökhan Günaydın. Hurşit Güneş, Osman Korutürk, Haluk Ahmet Gümüş, Kemal Değirmendereli, Ali Sarıbaş, Rahmi Aşkın Türeli, Vahap Seçer. Kemal ekinci, Kazım Kurt, Melda Onur, Sedef Küçük, Doğan Şafak, Sakine Öz, Refik eryılmaz. Malik Ecder Özdemir, Mehmet Ali Ediboğlu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr