Her sermaye şirketi hisse senedini çıkarma yetkisine sahip değildir. Hisse senetleri çıkarma yetkisine sahip olan kurumlar ise belirli kurumlardır. Günümüzde önemli kurumların ve sportif kulüplerin hisse senetleri vardır ve duruma göre hisse senetlerinde yükselme ve düşme yaşanır.

Hisse senetlerinde Uzak Doğu Etkisi
Hisset senetleri hareketliliği borsa uygulamasının olduğu tüm ülkelerde vardır. Bunlardan bir tanesi olan Asya ülkelerinde de hisse senetleri istihdam öncesi yükselme yaptı. Dünyada ülkelerin hisse senetleri, farklı ülkelerdeki gelişmelere göre değişir. Örneğin, Rusya Başkanının Amerika’ya gitmesi Japonya da hisse senetlerinin yükselmesine ve düşmesine neden olabilir. Asya sektöründe yaşanan istihdam öncesi hisse senetlerinin yükselmesi Japonya da hisset senetlerinin yükselmesini de sağlamıştır. Hisse senetlerinin yükselmesi ve düşmesi aylık olarak değişim gösterir. Hisse senetleri konusuyla ilgili en çok gelişmenin yaşandığı bölgeler Asya olmuştur. Çin hisse senetleri ’de Çin’in para biri olan yuan’ın zayıflamasıyla kimi zaman etkisini kaybetmiştir.

Hisse senetlerinde yükselme ve düşüş

Ülkemizde bankaların hisse senetlerinde de yükselme ve azalma meydana gelir. Bu bankalardan birisi olan Akbank hisse senetlerinin bu yılki yükselişi, piyasa değeri açısından yabancı yatırımcıların favorisi olan Garanti Bankası'nı tahtından indirerek, şirketi Türkiye'nin en büyük bankası yaptı. Hisse senetlerinde yüzde 19 oranında değer artıran Akbank hisse senetleri yaptığı yükselişle birçok müşterisini de kazandırmıştır. Bankaların hisse senetleri konusunda yaşadıkları rekabet konularından birisi de yabancı sahiplik oranlarının durumu olmuştur. Hisse senetlerinde yaşanan yükselme ya da düşme Türkiye’de sektör anlamında en önemli markaların seçilmesini sağlar.

Kazandıran Hisse Senetleri

En çok kazandıran hisset senetleri hakkında bilgi sahibi olmak ise kesin olarak ekonomiden anlayan insanları yapacağı hamle olup, geleceği görerek alınan hisse senetleri evraklarının kazandırma ihtimali de göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir. Hisse senetlerinde yaşanan gelişmeleri doğru şekilde takip etmek için ekonomik konular hakkında kurumsal olarak hizmet veren internet adreslerini ziyaret etmek yeterli olacaktır. Birçok hisse senedinin yer aldığı internet adresinde hisse senedi alırken neler dikkat edilmeli takibi nasıl yapılmalı ve hisse senetlerine dair tüm önemli konulara günün her saati  http://www.ekonomidebugun.com/borsa/hisse-senetleri internet adresiniz ziyaret edebilirsiniz. Hisse senetlerinde yaşanabilecek önemli yükselme ve düşüşler devlet başkanlarının başka ülkelere yapacakları ziyarette bile değişim gösterir. Tarım dışı istihdam verisi sonrası iç ve dış piyasa hakkında tüm gelişmeleri görebilirsiniz.

Kaynak: Ekonomide Bugün

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr