Dışişleri Bakanlığı'ndan Kuzey Kore açıklaması: Uluslararası güvenliği hiçe saydı

Geçtiğimiz ay hidrojen bombası denediğini açıklayan Kuzey Kore, bu kez de uzaya uzun menzilli roket fırlatarak uydu gönderdiğini duyurdu.

‘Kesinlikle kabul edilemez’

Kuzey Kore devlet televizyonu, uydunun yörüngeye başarıyla yerleştiğini açıkladı. Öte yandan Kuzey Kore’nin bu hamlesine Birleşmiş Milletler ve Güney Kore’nin yanı sıra birçok ülkeden de tepki geldi. Nükleer ve balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklayan BM Güvenlik Konseyi, konuyla ilgili toplanacağını duyurdu. Öte yandan Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin uzaya uydu göndermesini ‘provakatif bir eylem’ olarak değerlendirdi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Kesinlikle kabul edilemez” tepkisini verirken, ABD, İngiltere, Güney Kore ve Japonya, Pyongyang hükümetini kınadı. Almanya ise, durumu ‘sorumsuzca bir provokasyon’ diye niteledi.

Kuzey Kore, bundan bir ay önce de atom bombasından çok daha güçlü etkiye sahip olan hidrojen bombası denemesinin başarıyla sonuçlandığını duyurmuştu. Deneme sonrası bölgede 5.1 şiddetinde bir deprem gerçekleşmişti.

Kuzey Kore hidrojen bombası patlattı, 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr