5 yaşındaki otizmli Esma’nın, aldığı özel eğitim sonrası problemli davranışları ortadan kayboldu, akranlarının sahip olduğu becerilere sahip oldu. 2 yıl Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda burslu olarak eğitim alan 5 yaşındaki Esma ise mezun oldu yani artık normal gelişim gösteren akranları ile eğitimine devam edecek. Esma artık akranlarıyla uyum içerisinde zaman geçirebiliyor, onların oyunlarına katılabiliyor. Kızının mezuniyeti sonrası anne Serap Nair duygusal bir mektup kaleme aldı. Anne Nair, mektupta kızının mezun olması ile önce bir burukluk, sonrasında ise sevinç yaşadığını belirterek “Artık bitti. Tuhaf duygulardı. Ne yapmam gerekliydi, bilemedim. Mezuniyetimize sevinçliyim çünkü artık yeni yollar, yeni okullar ve yeni arkadaşlıklar bizi bekliyor. Hiçbir çocuk otizme yenik düşmesin diyorum” diye yazdı.

Anneden mektup

Kızının mezuniyetinin ardından bir mektup kaleme alan anne Serap Nair, duygularını şöyle dile getirdi: “Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’na ilk başladığım gün geçti gözümün önünden, benim ürkekliğim ayrı Esma’nın öfke nöbetleri ayrı. Burada öncelikle Esma’nın öfke nöbetlerini bitirdik. Sonra zaten gerisi hızla devam etti. Kızım mezun oldu. Önce bir burukluk sonrasında bir sevinç. Artık bitti. Tuhaf duygulardı. Ne yapmam gerekliydi, bilemedim, profesyonel eğitimin sonuna gelmiştik. İçimde tabii ki tedirginlikler var ama biliyorum ki burası her zaman yanımızda. O yüzden şu an mezuniyetimize sevinçliyim çünkü artık yeni yollar, yeni okullar ve yeni arkadaşlıklar bizi bekliyor. İyi ki karşılaşmışız, iyi ki yolumuz buradan geçmiş. Öncelikle sizlerin, eğitimcilerimizin, çalışanlarınızın ilgisi alakası, gülen gözleriyle biz şu an mezunuz. İyi ki yanımızda olup bize el atınız. Hiçbir çocuk otizme yenik düşmesin diyorum.”

GÖZ TEMASI YOKSA DİKKAT

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık. Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

EĞİTİMLE KONTROL ALTINDA

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir yöntem ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr