Ferhunde’nin taşlanarak öldürüldüğü an, olayın yaşandığı yerde yeniden canlandırıldı. Canlandırmayı izleyen bazı kadınlar izlerken gözyaşlarını tutamadı.

Afganistan’ın başkenti Kâbil’de geçen yıl 17 Mart’ta Kur’an-ı Kerim’i yaktığı iddiası ile taşlanarak ve ardından yakılarak öldürülen Ferhunde Malikzada için anma töreni düzenlendi. Törende, Ferhunde için bestelenen şarkılar söylendi. Öldürüldüğü an ve mahkeme kararı, tiyatro gösterisiyle canlandırıldı. Ferhunde’nin cesedinin yakıldığı yerde “Ferhunde Anıtı”nın açılışı yapıldı ve kadınlara şiddetin son verilmesi çağırısında bulunuldu.

Olay yerinde düzenlenen anma törenine sivil toplum kuruluşu üyeleri, kadın hakları savunucuları ve Afgan kadınları bir araya gelerek saldırıyı gerçekleştirenlere verilen cezaların azlığını protesto etti. Ferhunde maskesi takan kadınlar, “Ferhunde hainlerin cehalet ateşinde yandı” yazılı pankartı taşıdı, “Hepimiz Ferhunde’yiz”, “Ferhunde’nin katilleri yargılansın” sloganları attı.

Zanlılardan sadece 3’ü hapiste

Ferhunde bir muskacı tarafından, Kuran’ı yaktığı iddiasıyla iftiraya uğramış ve bölge halkı tarafından linç edelerek öldürülmüştü. Devlet Başkanı Eşref Gani, Ferhunde’nin ölümünün araştırılması için bir komisyonu görevlendirmişti. Komisyon bir aylık çalışması sonucu Ferhunde’nin suçsuz olduğunu ve Kuran’ı değil bir muskayı yaktığını rapor etmişti. Polisin Ferhunde’nin linç edilmesi ile ilgili gözaltına aldığı onlarca kişiden sadece 3’ü hapis cezasına çarptırılmıştı. Son aylarda Ferhunde’nin ölümü ile ilgili yapılan protestolar sonucu Devlet Başkanı Gani, Ferhunde’nin dosyasının bir daha araştırılması emrini verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr