İki Nisan meydanında halka seslenen Demirtaş, “Darbenin iyisi kötüsü yoktur. Darbeye karşı durmak ilkesel bir harekettir. Bizler darbeden medet ummadığımızı ilk saatlerde gösterdik. Darbeler şu veya bu şekilde toplumu ayrıştırmak ve bölmek için yapıldı. O gün bizler sokağa çıksaydık, iç savaş çıkacaktı. Bizlerle demokratik çerçevede ülkenin demokrasiye nasıl gireceğini konuşmak istiyorlarsa kapımız açık. Ama onun dışında konuşmayız” dedi.

Demirtaş: cemaat bizi kandırdı diyen istifa etsin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fetullah Gülen cemaatiyle ilgili “ ciddi manada yanılgıya düşmüşüz. Allah bizi affetsin” sözlerini anılsatan Demirtaş, “  Madem Allah affetsin diyeceksin o zaman bu kadar insan neden tutuklandı? O zaman cemaatin kandırdığı herkesi istifaya çağıralım” ifadesini kullandı.

Bakanlar Türkçe olimpiyatlarında birbirini eziyordu

AKP’li bakanların cemaatin Türkçe olimpiyatlarında Fetullah Gülen’e övgüler yağdırdığını anımsatan Demirtaş, “Hele bakanlara bir bakın. Türkçe olimpiyatlarında birbirlerini eziyorlardı. Fethullah Gülen’e övgüler yaydırıyorlardı. Her şehirde aleni bir şekilde faaliyet yürüten cemaat komitesi vardı. 81 ilin tamamının valisini cemaat atadı.Emniyet müdürlerine cemaat referansı olmadan atanamazdı. Tayyip Erdoğan’ın desteği ile bunları yaptılar”.


Neredeyse olanlardan bizi suçlayacaklar


KCK operasyonlarında da 10 bin kişinin tutuklandığını, o dönem Beşir Atalay’ı uyardıklarında Atalay’ın kendilerine  “Cemaat ne yapacağını bilir” dediğini söyleyen Demirtaş, “Van Milletvekili Beşir Atalay’ın o günlerdeki sözleriydi bunlar. Buyursun gelsin sözlerini çıkaralım ortaya. Ülkenin başına gelenler yüzünden neredeyse suçlu biz olduk. AKP’nin kalemşörleri utanmadan, sıkılmadan ‘HDP, paralel ile iş birliği yaptı’ diyor.Böyle namertlik ve adilik olamaz” dedi.

Sur’u Cizre’yi yıkan senin de kuyunu kazdı

Sur, Cizre ve Nusaybin’de yaşananları anımtasan Demirtaş,  “Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de taş üstünde taş koymadıkları halde bizler yine çağrı yaptık. ‘Yaptığınız şey yanlıştır, gelip sizi bulur’diyorduk. Darbe olacağını bilmiyorduk. Yüksekova'yı ev ev yıkan askerin senin kuyunu kazıyormuş. Biz uyarıyorduk bir yerde bir yanlışlık var. Biz dediğimiz de AKP vekilleri bize saldırıyordu. ‘asker sivile kurşun sıkmaz’diyordu. Şimdi sizde biraz ahlak varsa Cizre’yi anlarsınız.Sen bu halkı tank ve top ile tehdit edersen Kürde düşen direnmektir.Bizler candan geçmişiz. Allahtan başka korkumuz yok, halen anlamadınız mı?” diye konuştu.

Çıkan olaylarda muhabirimiz gaz ve basınçlı sudan fenalaştı

Demirtaş’ın konuşmasının ardından dağılan grup Maraş ve Cumhuriyet caddesine yürümek istedi. Bunun üzerine polis kalabalığa biber gazı ve basınçlı su ile sert müdahale etti. Olaylar sırasında 1 polis ve 3 vatandaş yaralandı.  En az 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.  Gazetemizin Van muhabiri Yusuf Ziya Cansever de atılan biber gazı nedeniyle fenalaştı. Polisin sıktığı basınçlı su nedeniyle  Cansever’in kollarında yanma oluştu. Cansever, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr