7 Haziran 2015'te İzmir Gündoğdu Meydanı’nda miting için İzmir HDP il yönetimi, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a bir davet göndermişti. Çipras mitinge gidemeyince yardımcısı Yannis Burnus’u göndermişti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la Burnus konuşma yapmış, iki ülke arasındaki barış ve kardeşliğe dikkat çekmişti.

Burnus, Nazım Hikmet’in eşi Piraye için yazdığı ‘24 Eylül 1945′ şiirine atıfta bulunarak, “Şairin dediği gibi en güzel deniz henüz gidilmemiş olanıdır. En güzel çocuk henüz büyümedi. En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız. Ve sana söylemek istediğim en güzel söz henüz söylememiş olduğum sözdür” diye konuşmuştu.

Yetkili makamlara bilgi verilmeden Bournous’un mitingde konuşma yapması üzerine, Uğur ve altı il yönetici hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ten dava açılmıştı.

Beraat talep edildi, mahkeme reddetti

Diken'in haberine göre, İzmir 22’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın bugün yapılan duruşmasında sanıkların avukatı Arif Ali Cangı, davanın siyasi gerekçeyle açıldığını belirterek, “Açılan dava müvekkillerin ve yönetici oldukları Halkların Demokratik Partisi’nin siyaset yapma alanına meşru olmayan bir müdahale niteliğindedir. Bu şekilde Anayasanın 68’inci maddesi açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Bu nedenle tüm sanıkların beraatine karar verilmelidir” dedi.

Sanık Cavit Uğur da son savunmasında, “Bu seçim mitingiydi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mitingiyle bizim miting çakıştı. Bizim miting öne alındı. Eğer böyle olmasaydı, biz şimdi burada yargılanmayacaktık. Beraatime karar verilsin” dedi. Diğer sanıklar da beraatlerini istedi.

Ancak mahkeme hakimi Abdülkadir Certel, sanıkların işlediği suçun sabit olduğu gerekçesiyle, önce birer yıl hapis cezası verdi ardından duruşmalardaki iyi hallerini gözönüne alıp, cezalarını 10’ar ay hapse indirip erteledi. Sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr