TBMM Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, milletvekilleri Erol Dora, Kadri Yıldırım, Leyla Birlik ve eş genel başkan yardımcıları Fatma Kurtulan ve Sezai Temelli'den oluşan HDP heyeti adına açıklamayı Pervin Buldan gerçekleştirdi.

AYM'ye çağrı yapan Buldan, "Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için üzerinizde bir baskı mı var?" diye sordu. Buldan, "3 partinin genel başkanı referandum çalışması yürütürken bizim eşbaşkanlarımız cezaevinde tutuluyor!

AYM’nin bir an önce bu konudaki kararını vermesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Tam 133 gündür milletvekillerimiz cezaevindeler ve biz arkadaşlarımız cezaevine alındıktan çok kısa bir süre sonra AYM’ye başvurumuzu yaptık. Milletvekili arkadaşlarımızın ve eş genel başkanlarımızın bir an önce tahliye edilmelerini belirttiğimiz dilekçelerimizi AYM’ye verdik.

AYM’nin yapması gereken şey Balbay ve Haberal kararını emsal göstererek milletvekillerimizi tahliye etmekti. Ancak henüz dosyalar incelemeye bile alınmamış, AYM bu dilekçeleri gündemine koymamıştır" dedi.

"Kendi hukuksuzluğunuzu bizim milletvekillerimiz üzerinden mi denemeye çalışıyorsunuz. Hukuku ayaklar altına alan bu duruma nasıl tahammül ediyorsunuz?" diye soran Buldan, "Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için üzerinizde bir baskı mı var?" dedi.

BASKI MI VAR?

Buldan konuşmasına şöyle devam etti:

"Dosyaların incelenmemesi için siyasi irade tarafından baskı mı yapılıyor? Baskı yoksa üzerinizde bu dosyaları neden ele almıyor, incelemiyorsunuz. AYM başkanı bir açıklama yapmıştı. 'Hukuk her zaman herkese eşit şekilde uygulanmaz' demişti.

Bunu sadece bizim milletvekillerimiz için mi öngörüyorsunuz ya da uygulamaya çalışıyorsunuz. Oysa hukuk her zaman her yerde herkese eşit şekilde uygulanır. Avrupa’nın birçok yerinde bakanlara, milletvekillerine miting yapma izni vermemelerini nasıl eleştiriyorsanız, bugün bir partinin eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin cezaevlerinde olmalarına aynı şekilde tepki göstermeniz gerekiyor. Biz de bir milletvekiline, bir bakana miting yaptırmama durumumu kabul etmediğimizi ifade ettik. Bu tepkimizi herkes için ortaya koyduk.

Ancak biz sizler için bu tepkiyi ortaya koyarken, sizler de bizim milletvekillerimizin hukuksuzluğuna karşı koymanız gerekiyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr