HDP'nin Anayasa Mutabakat Komisyonu üyeleri Garo Paylan, Mithat Sancar ve Meral Danış Beştaş toplantı sonrasında Meclis'te açıklama yaptı. Garo Paylan, Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun toplantısının ilk gününün bir tören havasında geçtiğini basına açık olan kısım dışında bir şey konuşulmadığını bildirdi.  

GARO PAYLAN : KOMİSYON ŞEFFAF ANLAYIŞLA BASINA VE KAMUOYUNA AÇIK ÇALIŞMALI

Komisyonun ikinci kez 10 Şubat Çarşamba günü saat 13.00'da toplanacağını belirten Garo Paylan, "Bizler aynı zamanda evrensel insan hakları ilkelerinin bu masada olmasını arzu ederek bu masaya oturduk. Her şeyi yalnızca anayasaya yüklememek gerekiyor. Mutlaka bir yol temizliğinin anayasa ile birlikte yasalarında konuşulmasını vurgulayacağız. İradenin burada olup olmayacağına dair ciddi kuşkular var toplumda. Cumhurbaşkanı bir pratiği başlattı. Başkanlık tartışmasını ayrı bir dinamikle devreye soktu. İrade burada olmalı, şeffaf bir anlayışla bütün tartışmalar burada yürümeli. Komisyonumuz basına açık bir şekilde çalışmalı" dedi.

MİTHAT SANCAR : CUMHURBAŞKANI ANAYASA SÜRECİNİ VESAYETİ ALTINA ALMAYI HEDEFLİYOR

Mithat Sancar, her komisyon toplantısı sonrasında basını bilgilendireceklerini, anayasa sürecinin belirli bir hedefe endeksli yürütülmek istenen kısa mesafeli çalışma mizansenine benzediğini söyleyerek "Anayasalar sadece metin yazmakla ortaya çıkan belgelerden ibaret değildir. Bir toplumun birlikte yaşam ilkelerinin yer aldığı sözleşmedir. İdeal anlamda anayasa budur. Yoğunlaşacağımız asıl nokta sürecin kendisidir. Cumhurbaşkanı anayasa sürecini vesayeti altına almayı hedefliyor. Türkiye'de anayasaların hiçbiri vesayet ortamı haricinde hazırlanmamıştır. Eğer anayasa gerçekten meclisten çıkacaksa meclisin üstünde herhangi bir vesayetin olmaması şarttır. Çatışmasızlığa geri dönmek gerekiyor. Arzumuz çatışmasız ortamda bu çalışmayı yürütmektir. Niyet sanki daha önceki süreç bu süreçle bir bütünmüş gibi burada yapılan çalışmaları tekrar etmeyelim. Oturalım doğrudan anayasa yazalım niyeti varmış gibi. Biz buna karşıyız. Aradan çok zaman geçti. Bunları yok sayarak eski süreç devam ediyor gibi davranamayız. Bizim önerimiz komiyonun en az bir yıl çalışmasıdır" diye konuştu.

"BELLİ BİR KESİMİ DIŞLAYARAK ÇÖZÜME VARILMAZ"

Mithat Sancar, hükümetin isminde çözüm olmayan, öncekinden daha farklı bir süreci başlatacağı ve bu süreçte HDP'nin olmayacağı yönündeki soruya ise şu şekilde cevap verdi: "Hükümet çalışmalar yapıyor. Bizi devre dışı bırakan bir süreç başlatma niyetinde olduğu seziliyor. HDP olarak bizim böyle bir sürecin dışında bırakılmamız hükümetin kararı ile olacak bir şey değildir. Bizim aldığımız yüzde 11 civarında oyun çok büyük bir bölümü Kürtlerden gelen oylardır. Adı Kürt sorunu olan bir meseleyi çözmek istiyorsanız, öncelikle siyasal ve yasal temsilcilerini, oy ile tescil edilmiş temsilcilerini dikkate almanız, ötesinde onlarla eşit bir zeminde, eşit ilişki çerçevesinde görüşmeler, gerekirse müzakere ve tartışma yürütmek zorundasınız. Belli bir kesimi dışlayarak çözüme varılmaz. Hükümetin bu toplantıları düzenlemesine karşı değiliz."

BEŞTAŞ: ASGARİ BİR YIL OLMALI

Meral Danış Beştaş, Meclis Anayasa Uzlaşma/Mutabakat Komisyonu'nda süre kısıtlamasını doğru bulmadıklarını söyledi. Herkesin sürece katılıp tartışma yapacağı bir zaman olmasını istediklerini ifade eden Beştaş, "Süre esnek olmalıdır. Asgari olarak bir yıl önerebiliriz. Bu duruma göre uzatılabilir." dedi.

Beştaş anayasanın dayatmalarla değil halkla birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Herkesin bu sürece dahil olmasını istediklerini vurgulayan Beştaş, "Yol temizliğinin yapılması gerekiyor. Şekli, içi doldurulmayan, esasa inmeyen, kamuoyuna resim verme çalışmalarından ziyade; istek ve taleplerin özgürce tartışıldığı bir anayasa için orada olacağız." şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr