HDP grup toplantısı , HDP kadın grubu ve OHAL kapsamında yayınlanan KHK’ler ile kapatılan kadın kurumlarının katılımı ile gerçekleşti. HDP grubunda Ağrı milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir konuşma yaptı. Taşdemir'in konuşmasından satır başları: 

Direnen, mücadele eden tüm kadınlara selam olsun. Eşbaşkanımız Figen Yüksekdağ’ın vekilliği Erdoğan’a siyaset yolunu açan madde ile düşürüldü. İnsanlar diri diri yakılabilir fetvasını dillendirenler paneller verebilirken, Eşbaşkan posterleri toplatıldı. Figen Yüksekdağ, Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin Eş Genel Başkanıdır. Meclis’teki tek kadın Eş Genel Başkanıdır. Halklar iradesini seçerken sizden icazet almadı. Figen Yüksekdağ, irademizdir, umudumuzdur. Çarşaf çarşaf eşbaşkanlarımıza dair itiraflar yayınlanıyor. Yargılanan barıştır, AKP’ye karşı geliştirdiğimiz muhalefettir. 28 Şubatta darbeciler öncelikle kadını hedef aldı. Başörtülü oldukları için işlerinden atılan, üniversitelerde saldırıya uğrayan kadınlar saldırılara direnişle cevap verdi. Kadınlar arası dayanışmayı örmeyi başardı. Hüznünden isyan inşa etti. 28 Şubat 2015 sadece 2 yıl önce Türkiye’de barış ihtimalinin gerçeklik kazandığı bir başka tarih.

Merve Kavakçı’yı Meclis kürsüsüne çıkarmayan zihniyetle Yüksekdağ’ın vekilliğini düşüren zihniyet aynı zihniyettir. Devlet Mutabakat yerine savaş ittifaklarını, diyalog yerine tehdidi, yasa yerine KHK’ları seçti.

Siyasi iktidar, darbe ve savaş fırsatçılığı ile kadınların kazanımlarına el koyuyor. Medyada işkence görmüş köylüleri görebiliyoruz. Süleyman Soylu'nun tek yaptığı şiddeti sahiplenmek. Kadın özgürlüğünü esas olan toplumcu belediyecilik anlayışımız, kayyumlarla gasp ediliyor. Kadınların 'hayır'ı, bu sefer binbir emek ve mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkışımızın sesi olacak. Kadınlardan yayılan bu cesaretle 'hayır'ımızı birleştireceğiz. OHAL ilanı ile birlikte hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı durabilmiş binlerce kadın var.

Tek adam rejimi adı altında yetkilerini birleştiren bu referandum kadınlar açısından tehdittir. Bizler kadınlar olarak şu sloganı hep yükselteceğiz: Özgürlüğümüzü mutlaka kazanacağız.

Bizler siyasetin faşizmle kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle Hayır diyoruz. Biz kadınların gücü demokrasi ve barışı inşa etmeye yeter, bu nedenle hayır. Bizler OHAL koşularında sesin yasaklandığı bir ortamda sokaklarda bir kez daha 8 Mart’ın coşkusuyla hayır diyeceğiz. 

Dünya kadınlarının 8 Mart'taki uluslararası grev çağrısını coşkuyla selamlıyoruz. Diyarbakır Milletvekilimiz Feleknas Uca, Clara Zetkin Ödülüne layık görüldü. Biz de bu dayanışmayı bir kez daha selamlıyoruz.

Saraylar yıkılır, saltanatlar çöker geriye kadınların direnişi kalır. Direnişle, dayanışmayla mutlaka kazanacağız. Hayır, biz başka bir dünya inşa edeceğiz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr