HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, TBMM’de 339 oyla kabul edilen 18 maddelik anayasa değişikliği için nisan ayında yaplması beklenen referandumda, HDP’nin kilit parti konumunda olduğunu belirterek, HDP seçmenine “sandığa giderek hayır oyu kullanın” çağrısı yaptı. İskenderun’da konuşan Pir, “Referanduma ilişkin yapılan araştırmalar, ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının başabaş gittiğini gösteriyor. Hayırcılar, kesin olarak ‘hayır’ diyor. MHP’liler ‘evet’ diyor ama diye de soru işaretleri olan var. AKP de bundan korkuyor ama artık referandum sürecinden geri adım atmaları da zor. Anayasa değişikliği görüşmelerinde biz HDP olarak, tutuklu milletvekillerimizin olması nedeniyle Meclis’te oy kullanmadık.  Bu yolla ‘fire olur mu?’ tartışmasını da bertaraf ettik.  Antidemokratik anayasal değişikliği durdurmak için mutlaka sandığa gidip, ‘hayır’ dememiz lazım. Sandığa gitmemek, oy veremmek de ‘evet’ demektir. Çünkü, sonuçta sandığa gidenlerin oyları sayılıyor. Faşizme ‘dur’ demek için, sandığa gidip, ‘hayır’ demek lazım. Çünkü, başkanlık sistemi, Türkiye üzerinde var olan kara bulutların, kapkara buluşlara dönüştürür. Ama referandumdan ‘hayır’ çıkarsa, parlamenter sistemin anayasası yapılır. Herkesin kendini içinde bulacağı anayasa için referandumda ‘hayır’ demek lazım” diye konuştu.

Hayır çıkarsa sonbaharda erken seçime gidilebilir
  HDP’nin yüzde 10-12 oyu olduğu belirten Pir,  “O nedenle sandığa gitmemiz önemli. Şu anda referandum sürecini belirleyici parti HDP, belirleyici kitle de seçmen kitlemizdir. O yüzden bu süreçte bizi sandıktan uzak tutmak için baskılara ve operasyonlar yapmaya devam edecekler. Bize referandumda kampanya yaptırmak istemeyecekler. Ama biz bu tuzağa asla düşmeyeceğiz. Ve sandığa gidip ‘hayır’ diyeceğiz. Medyamız yoktu, bu süreçte hiç kalmadı. O yüzden sosyal medyayı kullanalım. Sokak sokak, ev ev kampanyamızı duyuralım. Referandumdan hayır çıkarsa, sonbaharda bir ihtimal erken seçime gidilebilinir” dedi.   6 bin HDP’li tutuklandı
  Cezaevi İzleme Kurulunun altı milletvekilinden birisi olduğunu anımsatan Pir, son dönemlerde 16 bin kişinin üyelerinin gözaltına alındığını, bunlardan 6 bininin tutuklandığını belirterek, “Rakamlar, istatistikler neredeyse her gün yapılan operasyonlar değişiyor. Bugün kaç tutuklu var biz bile bilemiyoruz. Her operasyonda alınıp-bırakılanlarla rakamlar değişiyor. OHAL sürecinde de bu konuda yeterli bilgi alamıyoruz. Hatta bilgi almak neredeyse imkansız” diye konuştu.  Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinin dış güvenliğinin gardiyanlarca korunmasına için düzenleme çalışması yaptığını belirten HDP’li Pir, “Bu durumda gardiyanlar silah da kullanabilecek. Hem cezaevi içinde hem de dışında tek yetkili gardiyan olacak. Artık sevklerin de kelepçeli yapılması isteniyor. Bakanlık, bunlarla ilgili düzenleme üzerinde çalışma yapıyor” ifadesini kullandı.
Kaynak: Cumhuriyet.com.tr