TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, dün gece Diyarbakır'da hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınması, ifade verdikten sonra serbest bırakılması ile ilgili, "Ben halen milletvekiliyim, dokunulmazlığım devam ediyor. Aynı zamada TBMM Başkanvekiliyim. Bu, haksız ve hukuksuz gözaltı işlemini kınıyorum" dedi.

HDP'nin TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, dün akşam saatlerinde kaldığı otelden polis ekipleri nezaretinde Diyarbakır Adliyesine götürüldü. Adliyede hakkında Ağrı'da açılan bir soruşturma nedeniyle SEGBİS ile ifade veren Buldan, sabaha karşı serbest bırakıldı. HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Mehmet Ali Aslan, Ayşe Başaran, Sibel Yiğitalp, Meral Danış Beştaş ile birlikte açıklama yapan Buldan, hem TBMM Başkanvekili hem de bir milletvekili olarak dokunulmasızlığının devam ettiğinden dolay gözaltına alınmasının hukuksuz olduğunu söyledi.

 

"BU 3 SUÇU İŞLWEDİM İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Gözaltına alınmadığına ilişkin Diyarbakır Valiliği'nin yaptığı açıklamaya da tepki gösteren Buldan, şunları söyledi:

"Akşam saatlerinde kaldığım otel polisler tarafından basıldı ve gözaltına alındım. Diyarbakır Valisinin yaptığı o yalan açıklamayı şiddetle kınıyorum. Valilik benim gözaltına alınmadığımı beyan etmiş. Bu, yalan bir beyan. Polisler tarafından gözaltına alındığımda arkadaşlarım yanımdaydı. Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkımda açılmış bir soruşturma nedeniyle ifade alınması için adliyeye getirildim. Ağrı'daki mahkemeye SEGBİS ile bağlandım. Çok uzun bir ifade vermedim. Çünkü ben halen milletvekiliyim, dokunulmazlığım devam ediyor. Aynı zamada TBMM Başkanvekiliyim. Bana yapılan suçlamalar, 8 Mart etkinliğine katılıp konuşma yapamak, ikincisi nevruza katılıp konuşma yapmak üçünsü de Ağrı seçimlerinde protesto eylemine katılmak. Evet, ben bu 3 suçu da işledim. Eğer 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katılmak suç ise, ben bu suçu işledim işlemeye devam edeceğim. Bir partinin bir belediyeyi kazanmak gibi bir sorumluluğu vardır. Ben de bu sorumluluk çerçevesinde Ağrı'da elimizden zorla alınan belediyeyi geri alabilmek için basın açıklaması yaptım. Eğer bunlar suç ise, evet, biz bu suçları işledik. Bunlar suç değil. Bir partinin milletvekili olarak eylem ve etkinliklere katılmak bizim siyasi faaliyetlerimiz içerisinde olmasa gerekenlerdir. Ben, 6 milyon insanın oy verdiği partinin milletvekiliyim ve aynı zamanda Meclis Başkanvekiliyim. Dolayısıyla bu suçlamaları asla kabul etmiyorum. Bu, haksız ve hukuksuz gözaltı işlemini kınıyorum. Şu saate gözaltına alınmam zaten hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğu da ayrıca kınıyorum."

Açıklamanın ardından Buldan ve beraberindeki milletvekilleri adliye önünden ayrıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr