HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Ankara Anayasal Suçlar Bürosu'na bakan savcılık yazısı ile TÜRKSAT, İMC TV'nin uydu üzerindeki yayınlarını kestiğini hatırlatan Beştaş, "Tam da basın özgürlüğü adına önemli bir gelişme olarak Erdem Gül ve Can Dündar'ın serbest bırakılmasının ardından yaptıkları açıklamanın İMC TV kanalında verildiği esnada kanalın ekranları TÜRKSAT tarafından karartılmıştır. Edinilen bilgilere göre TÜRKSAT, lisanlı olan kanala herhangi bir tebliğde bulunmazken, sadece 'pazarlama bölümünden gelen talimat üzerine 15.19'da kanalın yayının kesildiğini' açıklamakla yetinmiştir." dedi.

Bu bağlamda Beştaş, şu soruları yöneltti:

Yayın durdurma yetkisi RTÜK’te olmasına rağmen savcılık hangi gerekçe ile TÜRKSAT’a İMC TV kanalının kapatılmasına dair yazı göndermiştir?

TÜRKSAT hangi gerekçe ile RTÜK tarafından kanalın kapatılmasına dair herhangi bir bildirim olmamasına rağmen İMC TV’nin yayınlarını durdurmuştur?

Savcılık tarafından İMC TV’nin kapatılmasına dair işlem Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir?

Basın-yayın özgürlüğü ve haber alma hakkının Anayasal ve evrensel hukuk normları çerçevesinde gelişmesine dair halihazırda yürüttüğünüz bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda ne tür önlemler alınması gündeminizdedir?

Suç işlendiği iddiasıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında savcılık sadece arama yapma, yakalama kararı çıkarma ya da erişim engeli çıkarma gibi yetkilere haiz iken neden televizyon kapatma kararı vermiştir? Bu yetki aşımının dayanağı nedir?

RTÜK’e ait yetki gaspının yasal dayanağı var mıdır? Nedir?

Savcılık tarafından RTÜK’e ait bir yetkinin kullanılması hususunda Bakanlık olarak alacağınız hukuki tedbirler nelerdir?

İMC TV’nin kapatılması bir tahkikat kapsamında gerçekleşmiş olup tahkikatın İMC TV lehine neticelenmesi halinde oluşacak telafisi imkansız zararların giderilmesi adına alınacak önlemler nelerdir?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr