HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve 7 milletvekilinin tutuklanmasından sonra 2 günden bu yana Diyarbakır'da toplantı yapan HDP Meclis Grubu ve MYK'sinin aldığı kararları açıkladı. HDP adına açıklamayı Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen yaptı. Bilgen, Meclis'teki çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Bilgen'in açıklamalarının satır başları şöyle:

Dün milletvekili grubumuz ve Merkez Yürütme Kurulumuz ile birlikte yaptığımız ve bugün sabah da gerçekleştirdiğimiz MYK toplantısı sonrasında ortak basın açıklamamızı sizlerle paylaşıyoruz.

Sözlerimize başlarken 4 Kasım günü Diyarbakır'da yapılan bombalı saldırıyı kınıyor. Yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına ve halkımıza baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Acılarını paylaşıyoruz. Yine 4 Kasım günü ve öncesinde rehin alınmış olan eş genel başkanlarımızı, vekillerimizi ve bütün seçilmiş eş başkanlarımızı ve yöneticilerimizi saygıyla selamlıyoruz.

Onların onurlu ve dik duruşlarının, biat etmez veboyun eğmez tutumlarının arkasındayız. Baskı, zulüm, yoksayma ve faşizm karşısındaki duruşları, Kürt halkı başta olmak üzere bütün Türkiye halklarına büyük bir moral kaynağı olmuş, mücadele azmini ve kararlılığı perçinlemiştir.

Bugün ErdoğanAKP iktidarı demokratik muhalefete ve demokratik siyasete yönelik ağır saldırıları ile demokratik kazanımları gasp etmeyi, oluşmuş bütün kurum ve kuruluşlarımızı tasfiye etmeyi hedeflemektedir. Bu hedefte sadece HDP'ye oy vermiş olan 6 milyondan fazla insanımızın siyasi iradesi değil, demokrasi, özgürlük, eşitlik, emeğin hakları, kadın özgürlüğü ve adalet mücadelesini sürdüren vicdan sahibi ve demokrat milyonlarca yurttaşımız vardır.

Önce milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran, daha sonra 15 Temmuz darbe girişimini bir fırsat olarak değerlendirip olağanüstü hal ve kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yöneten ve kendi darbesini sürdüren ErdoğanAKP iktidarı, Meclis'i de işlevsizleştirerek Türkiye'yi bir kayyum cumhuriyeti haline getirmektedir. Son olarak halkın tercihlerine ve iradesine zerre kadar saygı duymadığını eş genel başkanlarımız dahil 9 vekil arkadaşımızı tutuklayarak açıkça göstermektedir.

DTK'nin açıklamasına polis ablukasından görüntüler 

"MECLİS ÇALIŞMALARINI DURDURMAYA KARAR VERDİK"

Ankara'da Genel Merkez binamızın abluka altına alınması, parti yöneticilerimizin ve üyelerimizin içeriye girişinin engelleniyor olması da demokratik siyasete bakışlarını açıkça ortaya koymaktadır.

Meclis grubumuz ve Merkez Yürütme Kurulumuz ile birlikte yaptığımız tartışmalar sonucunda demokratik siyaset tarihimizin bu en kapsamlı ve karanlık saldırısı karşısında yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya ve birkez daha halklarımızla buluşmaya karar verdik.

Önümüzdeki günlerde ev ev, mahalle mahalle, köy köy, il il, ilçe ilçe dolaşarak halkımızın şikayet ve önerilerini dinleyeceğiz. Bileşenlerimizle, bütün ittifak güçlerimizle, kurum ve kuruluşlarımızla, demokrasi, barış ve emek güçleriyle, sivil toplum örgütleriyle, sendika ve meslek birlikleriyle, inanç gruplarıyla, kadın, çevre ve ekoloji hareketleriyle tartışarak önerilerini alacağız. Tüm bu istişarelerin sonucunda yapılan önerileri değerlendirerek, sonuçları kamuoyuna paylaşacağız ama sadece bununla kalmayıp, ortaya çıkan öneriler doğrultusunda geleceği birlikte örmek için adımlar atacağız. Kayyum cumhuriyeti karşısında demokratik cumhuriyet mücadelesini birlikte büyüteceğiz.

"TÜRK TİPİ BAŞKANLIK 'FAŞİZM' DEMEKTİR"

HDP; bütün kurum ve kuruluşları, ittifakları, bileşenleri, eş genel başkanları, vekilleri, üye ve örgütleriyle Türkiye'deki demokratik siyasetin ve demokratik muhalefetin var olmasının ve gelişmesinin güvencesidir. Barış ve çözüm, demokrasi ve özgürlük, adalet ve eşitlik için mücadele eden arkadaşlarımızın hapse atılarak rehin alınmaları asla bizim bu ilkesel duruşumuzu değiştiremez. Demokratik siyaset alanındaki mücadelemizden asla geri adım attıramaz. Türkiye'deki halkların, inaçların, kültürlerin, eşit ve bir arada barış içinde yaşayabilmesinin yolu HDP'nin ve ittifaklarının var olması ve güçlenmesidir. İktidar barış isteyeni, demokrasi, adalet ve özgürlük diyeni veya eş genel başkanlarımızı hapse atabilir. Şiddet kullanarak kendi varlığını sürdürmeyi öngörebilir ama bu bizi demokratik siyaset mücadelemizden döndüremez. Ülkeyi bir buçuk yıldır yangın yerine çevirmiş olan ErdoğanAKP iktidarı, Türk tipi başkanlık rejimini gerçekleştirebilmek için binlerce insanın ölmesine, yaralanmasına, evinden barkından olmasına, işsiz kalmasına, toplumdaki gerginlik ve kutuplaşmanın büyümesine neden olmuştur. Çok açık ve net bir şekilde bir kez daha vurguluyoruz ki Türk tipi başkanlık adı altında tek adam yönetimi 'faşizm' demektir. Savaş, baskı, huzursuzluk ve zulüm demektir.

"ERDOĞAN'IN TEHDİTLERİNE BOYUN EĞMEYİN"

Dünyanın bütün ülkelerindeki demokrasi güçlerine, demokratik kurum ve kuruluşlara siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına buradan çağrı yapıyoruz. Evrensel insan hakları ve demokratik hukuk ilkelerine bağlı kalınması için sesinizi şimdi yükseltin. Politik tutum geliştirin. Erdoğan'ın tehditlerine boyun eğmeyin.

"4 KASIM DARBESİ KARŞISINDA MÜCADELEMİZİ BÜTÜN DEMOKRASİ GÜÇLERİYLE BİRLİKTE GELİŞTİRME KARARLILIĞINDAYIZ"

HDP Sözcüsü Bilgen, Türkiye'de demokrasi, emek ve barış güçlerine, Erdoğan-AKP iktidarının baskılarından ve adaletsizliklerinden bunalan vicdan sahibi tüm yurttaşlara seslendiklerini de ifade ederek, "Çağrımız sadece HDP'yle dayanışma çağrısı değildir. Çağrımız özgürlük, eşitlik, demokratik laiklik ve adalet için çaba harcayanlara ve bu özlemler için bedel ödeyenlere birlikte ve ortak mücadele çağrısıdır. Biliyoruz ki, ortak özlemlerimizin toplumsal meşruiyeti ve haklılığı son derece yüksektir. O nedenle demokratik siyasete ve demokratik muhalefete, Türkiye'nin farklı halklarının, inançlarının, kültürlerinin ve kadın özgürlük hareketinin demokratik kazanımlarına yönelen 4 Kasım darbesi karşısında mücadelemizi bütün demokrasi ve barış güçleri ile birlikte geliştirme kararlılığındayız. Bu gidişe ve uygulamalara boyun eğmeyeceğiz, diktatörlük karşısında demokrasi önerilerimizi yaygınlaştıracağız. Unutmayalım ki, bizler hepimiz Türkiye'nin umuduyuz, demokrasi ve özgürlük ışığıyız. Bu umudu ve ışığı hep birlikte büyüteceğiz" diye konuştu.

EŞ GENEL BAŞKANLARIN BAŞKANLIKLARI NE OLACAK?

HDP Parti Sözcü Bilgen, bir gazetecinin "Yasal olarak tutuklanan Eş Başkanların başkanlıkları düşecek mi?" sorusuna,"Bu ülkede parlamento gerçekten bir anlam ifade ediyor mu? Fili olarak başkanlığa geçtiğini söyleyen bir Cumhurbaşkanı anayasa suçu işliyorken, bu teknik tartışmaları yapmanın bir anlamı var mı? Buna halk karar verecek. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Bu önemli kararı halkımızla birlikte alacağız. Bundan sonra bizim gündemimizde halkla birlikte karar vermek var" diye cevapladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr