CHP ve MHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin AKP'nin anayasa değişikliği teklifini kabul etti.  HDP ise nasıl bir tutum alacağına dair henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Teklifin Anayasa’ya ve İç Tüzük’e aykırı olduğunu savunan Baluken, “Saray ve AKP cenahı daha çok HDP’li vekillerin dokunulmazlığı üzerinden konuyu gündemleştirmek istiyorlar. Mevcut öneriyi bağlamından kopararak topluma sunmaya çalışıyorlar. Ama bizim açımızdan tablo son derece nettir. Saray, AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte Türkiye’de demokrasinin dokunulmazlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu 7 Haziran seçimlerinden sonra devreye konan bir darbe sürecinin Meclis’e uzanmasıdır” dedi.

‘AKP’li demokrasi kaygısı duyan vekillerin tutumu önemli’

Halkın ve Meclis’in iradesine ‘Saray eliyle’ darbe yapıldığını belirten Baluken, şu andaki süreçte Meclis’te muhalefet partisi milletvekilleriyle AKP’nin ‘demokrasi kaygısı’ duyan vekillerinin tutumunun önemli olacağını söyledi.

HDP olarak böyle bir anlayışı kabul etmeyeceklerini aktaran Baluken, şöyle devam etti: “Bu anayasa düzenlemesi yürürlüğe girerse bu parlamentonun saray tarafından net olarak rehin alınacaktır. Bundan sonra Meclis, Saray’ın bir şubesi haline gelecektir. Diktatörlüğe giden yolda Saray’ın, Meclis’i işlevsizleştirmeye yönelik bilinçli bir gündem işletmesi vardı. Ancak bu son teklifle birlikte Saray, parlamentoyu tamamen o külliyenin bir şubesi haline getirmek istediğini ortaya koymuş oluyor.”

‘Gizli oylamada tablo farklı şekillenebilir’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Nazi Almanya’sı lideri Adolf Hitler’in uygulamalarını hayata geçirmeye çalıştığını savunan Baluken, “Mesele HDP’li vekillerin dokunulmazlığı meselesi değil, demokranin Saray tarafından vesayet altına alınması meselesidir. Dokunulmazlıklarla ilgili partiler grup kararı alamazlar. AKP kamuoyuna böyle bir görüntü vermek istiyor. Bu kendi iradelerinden çok Saray’ın bir dayatması şeklinde görülüyor. Olası gizli bir oylamada tablonun farklı şekillenebileceğini inanıyorum” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr