HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, önergesinde Adalet Bakanlığı'nın 7 Ekim 2015'de yapmış olduğu açıklamaya dayanarak, 1655'i hükümlü 641'i tutuklu olmak üzere, toplam 2296 çocuğun cezaevlerinde olduğunu belirtti. Danış, anneleriyle birlikte cezaevlerinde kalmak zorunda olan çocukların sayısı da 600'e yükseldiğini kaydeden Beştaş, çeşitli cezaevlerindeki taciz ve baskı iddialarını yineledi.

Adalet Bakanlığı verilerine göre son 6 yıl içinde 10 çocuğun cezaevinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Beştaş, önergesinde daha sonra şu görüşlere yer verdi:

"Çocukları cezaevine koymak yerine onarıcı çözümler geliştirilmesi gerekirken çocuklar, taciz, madde kullanımı ve işkencenin her türüne maruz bırakılarak gelecekleri ellerinden alınmaktadır. Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'nde ailelerin şikayetleri üzerine avukatlar çocuklarla görüşmüş ve çeşitli tespitlerde bulunmuşlardır. Gardiyanların çocukları sürekli denetledikleri, çocukların hazır ol vaziyette bekletildiği, siyasi nedenlerle tutuklanan çocuklara çıplak arama yapıldığı, hoş geldin dayağı adı altında dövüldükleri, hasta veya yaralı, bakıma muhtaç çocukların tedavilerinin yapılmadığı, 1 saat olan görüş sürelerinin 15 dakika ile sınırlı tutulduğu, çocukların Ankara'da meydana gelen bombalı saldırılardan sorumlu tutularak dövüldükleri de tespit edilen bulgulardandır. Kanunla ihtilafa düşen çocuklar için yapıcı, onarıcı çözümler üretilmesi amacı ile Meclis Araştırması açılması elzemdir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr