HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, kulislerde 'AK Parti'nin cemaatle görüşmeye başladığı' iddialarının konuşulduğunu savunarak, "AKP'ye sormak istiyoruz: Cemaatle gerçekten böyle bir temas grafiğiniz başladı mı? Biz uzlaşma arayışınız var mı? Yeni bir öykü yeni bir senaryo üzerinden geçmişteki suç ortaklığınızı kapatmaya yönelik hangi girişimleri yapıyorsunuz da kulislerde bu yapmış olduğunuz görüşmeler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı?" dedi.

"BARIŞ TABLOSUNUN ORTAYA ÇIKMASI HALA MÜMKÜNDÜR"

HDP'li Baluken, TBMM'de yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Baluken, Kolombiya'da 52 yıllık savaşın sona ererek barış anlaşmasının imzalanmasını, savaşın hakim olduğu tüm coğrafyalar için temenni ettiğini bildirdi. Baluken, "Kolombiya halkı barış coşkusunu yaşarken 2 yıl önce aynı coşkuyu edebileceğimizin eşiğine geldiğimizi düşünerek neden böyle bir tabloyu ülkemizde başaramadık diye iç geçirdik bizlerde. Ankara'da ya da Diyarbakır'da bu barış tablosunun ortaya çıkması hala mümkündür" diye konuştu.

"AKP'YE SORUYORUM: CEMTLE BİR UZLAŞMA ARAYIŞINIZ VAR MI?"

HDP'li Baluken, FETÖ üyelerinin iletişim programı olan 'Bylock' programını kullanan milletvekillerine yönelik bir soruşturma yapılmamasını eleştirerek, şu açıklamalarda bulundu: "Adil Öksüz'ün durumuyla ilgili kamuoyunu yakından ilgilendiren soru işaretleri var. Kamuoyunu aydınlatacak tek bir çalışma AKP tarafından yapılmış değil. Fethullahçı yapıyı bizzat büyüten en büyük desteği verene belediye başkanları görevlerine devam ediyorlar. Halk iradesinin temsil eden halkın belediyeciliğini yapmaya çalışan 30'a yakın belediyeye kayyum atanıyor. Ama AKP tarafından darbeci olarak lanse edilen yapıya her türlü desteği sunmuş olan belediye başkanları el üstünde tutulmaya devam ediliyor. Bütün bunları alt alta getirdiğimizde gerçekten AKP'nin cemaatle görüşmeye başladığı şeklinde kulislerde dillendirilen bu bilgiye tekabül ettiğini görüyoruz. AKP'ye sormak istiyoruz. Cemaatle gerçekten böyle bir temas grafiğiniz başladı mı? Biz uzlaşma arayışınız var mı? Yeni bir öykü yeni bir senaryo üzerinden geçmişteki suç ortaklığınızı kapatmaya yönelik hangi girişimleri yapıyorsunuz da kulislerde bu yapmış olduğunuz görüşmeler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı? Yani AKP deyim yerindeyse cemaati gösterip Kürtlere ve bütün muhaliflere vuruyor. Darbeyi gösterip kendi karşı darbesini hızla hayata geçirmenin çalışmalarını yürütüyor"

"ANA MUHALAFET, SAMİMİYSENİZ 1 EKİM'DE TEZKERE'YE HAYIR OYU KULLANIN"

HDP'li Baluken, Irak-Suriye tezkeresinin 1 yıl daha uzatılması için Meclis'e gönderilen Başbakanlık tezkeresine 'hayır' oyu kullanacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "1 Ekim'de Meclis'in bir savaş tezkeresiyle açılıyor olmasını büyük bir utanç ve ayıp olarak değerlendirdiğimizi bu savaş tezkeresine karşı net olarak hayır oyu kullanacağımızı Türkiye'nin ne bölgede ne de kendi içinde herhangi bir savaş sürecinden asla fayda görmeyeceğini ifade edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Özellikle yaşanan bu krizlerden sonra ortaya çıkıp merak ettiğini söyleyen ana muhalefet partisinin bu edilgen tavrını savaş tezkeresiyle bir kez daha yakından takip edeceğini ifade ediyorum. Halkın kendisine vermiş olduğu yetkiyle süreçlerin tamamına etkin bir şekilde müdahil olsun çağrısını bir kez daha yinelemek istiyorum. Eğer samimiyseniz Türkiye'nin kendi içinde veya bölgede bu savaş girdabının getirdiği faturalardan rahatsızsanız buyurun işte 1 Ekim'de savaş tezkeresine hayır oyu kullanın. Savaşa evet deyip sitemde bulunma hakkınızın olmadığını CHP'lilere hatırlatmak istiyorum"

"AKP SAVAŞIN BOYUTUNU HASTANE KORİDORLARINA TAŞIDI"

HDP Grup Başkanvekili Baluken, FETÖ ile mücadele kapsamında kapatılan askeri hastanelerin terörle mücadeleye engel olduğu yönündeki iddialar hakkında "Ne alakası var. Bütün hastanelerdeki doktorlar, çalışanlar önüne gelen hastaya tıp eğitimi boyunca aldıkları eğitim ve terbiye gereği olarak yaşama dair fonksiyonlarını sağlamak için yaklaşır. AKP Kürt illerde uyguladığı savaş konsepti boyunca sağlık emekçileri üzerinden bilinçli bir kampanya yürüttü. Savaşın boyutunu hastane koridorlarına taşıdı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr