Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerine dokunulmazlıklarla ilgili anayasa teklifi değişikliği kanununu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için imza vermesi çağrısı yaptı.

Anayasa Mahkemesi'ne toplu başvuru için ise 110 vekilin imzası gerekiyor. HDP’nin vekil sayısı 58 olduğu için 52 vekilin imzasına daha ihtiyacı var.

"İmzaların tamamlanması için vicdanlara sesleniyoruz"

Demirel, dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Mahkemesine taşınmasına ilişkin imza kampanyası başlattıklarını, imzaların tamamlanması durumunda bu hafta içinde mahkemeye başvuruyu hedeflediklerini belirtti.

"CHP'nin de katkısıyla dokunulmazlıkların kaldırılması adı altında yasal ve anayasal hakların ihlal edildiği, hukuka aykırı bir işlem gerçekleştirildi. Biz bu aykırı düzenlemenin Anayasa Mahkemesine taşınmasına ilişkin imza kampanyamızı başlattık. Sayımızın yetmediğini biliyoruz. İmzaların tamamlanması için vicdanlara sesleniyoruz. Tarih önünde başının eğik olmasını istemeyen bütün milletvekillerine destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz."

Bir gazetecenin, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye destek veren milletvekillerini atmakla tehdit ettiği yönünde haberler var. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Demirel, bunun bir iddia olduğunu belirterek, "Biz CHP'de vicdanlı milletvekilleri olduğunu biliyoruz. Bizce onların yeri artık CHP olmamalıdır. Bu darbeye ve başkanlık sistemine ortak olmamalılar" yanıtını verdi.

Demirel, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de bireysel başvuruları da bu hafta içerisinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr