3 ayı aşkın zamandır sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nden tahliye edilenlerin çırılçıplak soyulduğu fotoğraf ve görüntüleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Fotoğraflarda çıplak halde oturan erkeklerin yanı başında bulunan çok sayıda silahlı kişiye dikkat çeken Uca, daha önce de Muş Varto’da, Cizre ve yine Sur’da öldürülmüş kişilere ait çıplak fotoğrafların yayınlandığına dikkat çekti.

Uca’nın, İçişleri Bakanı’na yönelttiği ve yanıt istediği sorular şöyle:

“* İnsanlık onurunu ayaklar altına alan söz konusu fotoğraflar ne zaman ve nerede çekilmiştir? Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde çekildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise bu uygulama bilginiz dâhilinde midir?

* İnsanlık dışı bu olayın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi mi? Söz konusu fotoğrafta kişilerin başında görülen kişiler devletin hangi kurumuna bağlıdırlar? Bu kişiler özel hareket polisleri midir? Bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri ise haklarında görevden el çektirme kararı verildi mi?

*Söz konusu fotoğraflar kim tarafından çekilmiştir? Yine bu fotoğraflar ne amaçla servis edilmiştir? Söz konusu kişiler hakkında herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır? Yaşam ve kişilik haklarının ihlali anlamına gelen ve insanlık suçu sayılan bu olayın sorumlularının hem ulusal hem de uluslararası mahkemelerde gereken cezayı almaları için herhangi bir çalışma başlattınız mı?

* 7 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde çekildiği iddia edilen çıplak fotoğrafları çekilen kişiler kimlerdir?

* Yaşanan bu vahşete ve faillerine yönelik Bakanlığınız tarafından şu ana kadar neden herhangi bir açıklama yapılmadı?

* Söz konusu insanlık dışı uygulamanın yasal gerekçesi nedir? Daha önce yaşanan benzer uygulamalar göz önüne alındığında, öldürülmüş ya da yaşayan kişilerin çıplak fotoğraflarının çekilip, servis edilmesi bölgede devam eden savaş yöntemlerinin bir parçası mıdır?”

Valilik fotoğrafları doğrulamıştı

HDP’li Uca’nın Meclis gündemine taşıdığı söz konusu fotoğrafların Sur’a ait olup olmadığı tartışılırken, Diyarbakır Valiliği’nden önce ‘bilgileri olmadığı’ yönünde ardından da olayı doğrulayan bir açıklama gelmişti.

Valilik, “7 Mart’ta saat 16.00-17.15 arasında  1’i çocuk, 2’si kadın, 14 kişinin tahliye edildiğini, tahliye edilenlerin üzerlerindekilerin çıkartılmasının dünyada da görülen yaygın ve rutin bir uygulama olduğunu,” söylemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr