Partisinin genel merkezinde, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, toplantıda Türkiye'nin siyasi gündemi ile eş genel başkanları ve bazı milletvekillerinin tutukluluklarını değerlendirdiklerini ifade etti.

Bilgen, tutuklanan HDP'li milletvekilleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını hatırlattı.

Yüksek Mahkemenin tutuklu diğer bazı milletvekilleri hakkında daha önce verdiği kararı anımsatan Bilgen, şunları kaydetti: "Anayasa Mahkemesi'nin kararı nettir. Daha önce tutuklu yargılanan milletvekilleriyle ilgili yaklaşım bütün vekilleri bağlar. Alınmış bir karar var. Hukuk kararları sadece kararın konusu kişiyle sınırlı değildir. Yasa önünde eşitlik budur. Bu sürecin zamana yayılmaması, eldeki karar doğrultusunda daha büyük bir hak ihlaline fırsat verilmeden bir müdahalenin gelişmesi gerektiği kanaatindeyiz."

Bilgen, HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın tutuklu olmasının, partinin olağanüstü kongreye gitmesini gerektirmediğini bildirdi.

Avrupa Parlementosunun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına yönelik, hukuki bağlayıcılığı olmayan kararına da değinen Bilgen, karşılıklı restleşmelerin yaşanmasından yana olmadıklarını, herkesin sorumlu davranması gerektiğini söyledi.

Bilgen, AB'nin siyasi dışlama yerine, demokrasiye teşvik edici bir tutum benimsemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr