Partide, önerinin genel kuruldaki görüşmelerine ve ardından yapılacak oylamaya katılınması gerektiği yönündeki görüş ağırlık kazandı.

Dokunulmazlık önerisinin Genel Kurul’da iki tur olarak gerçekleştirilecek görüşmelerinin birinci turunun yarın, ikinci turun ise 20 Mayıs Cuma günü yapılması bekleniyor. Partide görüşmelerin boykot edilmesi ve oylama sırasında Genel Kurul’dan ayrılma şeklinde görüşler dile getiriliyordu. Bazı milletvekilleri “HDP dokunulmazlık konusunu çok önemsiyor” izlenimi vermemek için Genel Kurul’a katılmama önerisinde bulunuyor. Bu vekiller, son aylarda yaşanan sivil ölümler gündemdeyken dokunulmazlık konusunun gündemde tutulmasına katkı verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Vekillerin büyük çoğunluğu ise dokunulmazlık tartışmalarının başlamasından bu yana HDP’nin parlamento çatısı altında mücadele verdiğine dikkat çekiyor. Vekiller, 260 kurum ve kuruluşun imzası bulunan deklarasyonda milletvekillerine ret oyu verilmesi çağrısı yapıldığını da anımsatarak, “Görüşme ve oylamaya katılmazsak kendimizle çelişiriz” diyor. Birinci turda görüşmelere ya da oylamaya katılınmaması halinde diğer partililerden ret oyu vermeyi düşünen milletvekillerinin yalnız kalacağı tespitinde bulunan milletvekilleri, HDP’lilerin oylamaya katılması durumunda bu milletvekillerinin daha rahat bir şekilde oyunu kullanabileceğine dikkat çekiyor.

Kışkırtmalara karşı dikkatli olunacak

HDP’li milletvekillerinin birinci tur sırasında AKP’nin tahrik ve kışkırtmalarına karşın kavga ve küfürleşme gibi bir görüntü vermemesi gerektiği de dile getirilirken olası bir kavga görüntüsünün de dokunulmazlık konusunda çekimser olan milletvekillerinin tercihini etkileyebileceği ifade edildi. HDP’li vekiller ve MYK üyeleri bugün birinci tur öncesi son kez bir araya gelerek son değerlendirmeleri yapacak. Bugün gerçekleştirilecek toplantıya HDP eş başkanlarının da katılması bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr