HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajının okunduğu grup toplantsında konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, OHAL döneminde anayasa referandumu yapılıp yapılmayacağı konusunda “Kenan Evren yaptı oldu. Hayır demeyi yasaklarsınız, sokağı çıkmayı yasaklarsınız, gazetecileri tutuklarsınız... Siz yaparsınız, olur. Böyle bir anayasanın ne kadar meşruiyeti olur. Onu da tarih yazar. Sizin içinize Evren’in ruhunun kaçtığını yıllardır söylüyoruz” diye konuştu.

HDP’nin grup toplantısına Avusturya Dışişleri Sözcüsü katılırken, toplantıda Demirtaş’ın iki hafta önce gönderdiği ancak sansürlenen mesajı da okundu.

Demirtaş'tan Cumhuriyet'e dayanışma mesajı

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’in okuduğu ve grup toplantısında ayakta alkışlanan Demirtaş’ın mesajı şöyle:
“Her birinizi ayrı ayrı canı gönülden selamlıyorum. Sadece kalem ve kağıdımın olduğu bu koşullarda yazdığım bu mesajın eksiklikleri olursa da affınıza sığınıyorum. Bize dayatılan hukuksuzluk, haksızlık ve zorbalıklara rağmen her zamanki gibi dimdik ayaktayız, coşkuluyuz ve gayet iyiyiz. Çok değerli arkadaşlarım; Ortadoğu, Mezopotamya ve Anadolu coğrafyası tarihte hiç olmadığı kadar çok yönlü müdahaleler ve saldırılar altındadır. (...) Cumhuriyetin demokrasiyle buluşmasını isteyenler farklı bahanelerle iç düşman, terörist, bölücü veya vatan haini suçlamalarıyla karşılaşmış ve yok edilmeye çalışılmıştır. Toplumdaki her türlü demokratik dönüşüm isteği şiddetle bastırılmış, muhalif kimliğiyle bilinenler hapislere ve sürgünlere gönderilmiştir. (...) Bizler büyük bir moralle ve coşkuyla mücadelemizi dört duvar arasında da sürdürmeye devam edeceğiz. Bize büyük haksızlıklar yapılıyor diye barışı en gür sesimizle haykırmaktan bir an geri durmayacağız. Bize yapılanlara karşı koyarken ne şiddeti ne silahı ne ölümü çare olarak görmeyeceğiz. Son olarak iç ve dış kamuoyunda desteklerini sunan bütün çevrelere selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum. Tutuklanan Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarına, özgür basının tutuklu bütün kadrolarına, cezaevinde tutuklu olan bütün siyasetçilere en içten selam ve sevgi dayanışma duygularıma iletiyorum. Özgürlük kazanacaktır.”

MEKTUBUN SANSÜRLENMESİ KARA BİR LEKE

Demirtaş’ın mesajının okunmasının ardından HDP Sözcüsü Bilgen kürsüden bir konuşma yaptı. Demirtaş’ın mektubunun sansürlenmesinin kara bir leke olduğuna işaret eden Bilgen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TBMM’de bir demokrasi müzesinin kurulması yönünde çalışma yürütüldüğünü anımsattı.

'Paralel grup'

Parlamentoda grup toplantılarının bir süredir salı pazarına döndüğünü kaydeden Bilgen, “Sanki kim daha çok bağırırsa daha iyi politika yapıyor... Türkiye’nin beşinci partisi, sayın Erdoğan da salı sabahını hiç kaçırmıyor, ben de buradayım, benim mesajım daha önemlidir mesajı veriyor” diye konuştu. Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşması devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaya başladığını kaydeden Bilgen, “Daha önce muhalefet partilerinin saatine getiriyorlardı, şimdi tahammülsüzlük muhalefetten kendi kurduğu partiye kadar ulaşmış olacak ki; adeta paralel beşinci bir grup toplantısı düzenliyor” değerlendirmesini yaptı.

‘Neyle çıkacağımızı göreceksiniz’

Anayasanın değişikliğinin içeriğini AKP’nin kendi milletvekillerinin bile bilmediğini kaydeden Bilgen, “Biz yerel toplantılarımızı yapmaya devam ediyoruz. Bir taraftan Meclis’te sözümüzü söyleyeceğiz, nasıl bir kampanya sürdüreceğimizin tartışmasını yapıyoruz. Bu kürsüleri siz bize armağan etmediniz. Önümüzdeki günlerde anayasa kumpasınıza, neyle karşınıza çıkacağımızı göreceksiniz. Tıpkı ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sözü gibi nasıl bir bir sözle çıkacağımızı göreceksiniz” diye konuştu.

HDP'li Ayhan Bilgen'den 'Babacığım'lı dolar tepkisi - VİDEO

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr