Haydarpaşa Dayanışması’nın öncülüğünde toplanan gruba CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP eski milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve TCDD çalışanları destek verdi. “Haydarpaşa Gardır gar kalacak”, “Haydarpaşa Garı Satılamaz” sloganlarının atıldığı eylemde ‘Haydarpaşa Trensiz ve Vapursuz Kalmayacak’ yazılı pankart açıldı.

‘OHAL SÜRECİNDEN YARARLANILMAK İSTENİYOR’

Grup adına açıklama yapan Haydarpaşa Dayanışması üyesi Tugay Kartal, İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi’nin Haydarpaşa planlarının revize edilmesine yönelik kararı hatırlatarak şunları söyledi: “İBB’nin gerçekleştiremediği dönüşümün, satışın ÖİB aracılığı ile yapılacağı anlaşılmaktadır. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın gerçekleştirmediği işlemi ÖİB gerçekleştireceğini sanıyorsa yanılıyor. İmar planı değişiklikleri, olimpiyat adaylığı ve yangın sonucu yapılan restorasyon projesi ile Haydarpaşa Garı ve çevresinde gerçekleştirilemeyen ticari işlev dönüşümü OHAL sürecinden yaralanılarak, ÖİB sahaya sürülerek gerçekleştirilmek istenmektedir”.

‘OLAĞANÜSTÜ HALİ OLAĞANÜSTÜ RANTA ÇEVİRİYORLAR’

Haydarpaşa Garı avlusunda gerçekleşen eylemde konuşan CHP İstanbul Milletvekil Barış Yarkadaş “Darbe girişiminin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen AKP’nin yaşananlardan hiçbir ders çıkarmadığını bir kez daha görüyoruz. Darbeyi adeta bir fırsatçılığa çevirip kendilerine yeni rant alanları yaratmak istiyorlar. Darbeden rant çıkartıyorlar. Olağanüstü hali olağanüstü ranta çeviriyorlar. Bugün yaşanın adı olağanüstü rant halidir” dedi. ‘Haydarpaşa’yı neye, hangi ihtiyaca dayanarak satmak, kültürel birikimimizi yok etmek istiyorsunuz’ diye soran Yarkadaş “Haydarpaşa Garı kimlerin ağzını sulandırıyor. Kime rant haline getirmek istiyorsunuz. Bu alanı neden yoksul yurttaşların ulaşımı için kullanmaktan imtina ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

HAYDARPAŞA’YI GÖRDÜKÇE GÖZYAŞLARIMI TUTAMIYORUM
Eyleme katılan 33 yıllık demiryolu çalışanı Gülsevil Arat Bulut, Haydarpaşa’nın için duyduğu üzüntyü belirterek “Haydarpaşa’nın bu halini gördükçe gözyaşlarımı tutamıyorum, tüylerim diken diken oluyor. Ranta çevrilmesine çok üzülüyorum” dedi. Haydarpaşa’nın ulaşım işlevini sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Zuhal Zerrin, “Burayı ranta satmak istiyorlar. Kime peşkeş çekecekler, otel mi yapacaklar… bilmediğimiz bir sürecin içerisindeyiz. Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalmasını istiyoruz” dedi. Babası makinist olan ve çocukluğu Haydarpaşa’da geçiren 23 yaşındaki Selim Emre ise yılardır Haydarpaşa’nın açılmasını beklediklerini belirterek “Demiryolu karayolundan daha cazip, ucuz ve konforlu. Ancak hatlar kapandıkça insanlar demiryolundan soğumaya başlıyor, karayollarına gidiyor. 5-6 senedir bekliyoruz, biz artık Haydarpaşa’nın açılmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr