Bu yılın ilk çeyrek verilerine göre, 1 Nisan 2016 itibarıyla, toplam krediler reel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 1.54 trilyon TL’ye yükseldi. Ancak toplam krediler içinde yüzde 25’lik paya sahip olan bireysel kredilerde ise yüzde 1 düşüş yaşandı. Bu düşüş sigorta şirketlerinin hayat sigortaları kaleminde yer alan krediye bağlı hayat sigortası primlerinde katlanarak arttı. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, 2015’in ilk 3 ayında 59 milyon TL olan kredilere bağlı hayat sigortası prim miktarı, nominal olarak yüzde 10, reel olarak ise yüzde 16.59 gerileyerek 53.2 milyon TL’ye düştü. Bu kalemin sektör primi içindeki oranı ise yüzde 0.85’ten yüzde 0.55’e geriledi

Seçim hürriyeti var

Bu düşüşte sadece kredilerdeki değişim değil geçen yıldan itibaren sektöre yönelik alınan kararların da etkisi var. Hazine, geçen yıl 13 Mart’ta yayımladığı yönetmelikle, kredilerle bağlantı sigortalara yeni düzenleme getirdi ve bankaların sigorta şirketi konusunda tüketiciye sınırlama getiremeyeceğine hükmetti. 6 ay sonra başlayan uygulama sonrası kredi sigortalarında önemli bir düşüş yaşandı.

Zorlama yok

Tüketici tarafında söz konusu sigortanın zorunlu olmadığına yönelik bilinç de çok gelişmiş değil. Bilinenin aksine hayat sigortası yaptırmak zorunlu değil. Bankalar geri ödemenin garanti altına alınması için bu sigortayı yaptırmadığınız zaman krediden faydalanamayacağınızı söyleyebilir.

Ancak 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesine göre, “Aksine bir teamül, ticari bir örf ya da âdet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından beklenen miktar sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin alınmasına bağlı kılamaz” ifadesi yer alıyor. Bu tarz sigortaları banka aracılığı ile yapma zorunluluğu bulunmuyor. Bankalarda sigorta yapma yetkisi olmadığından sigorta yapma aşamasında bankalar ancak aracı kurum konumunda bulunabilir. Bu da başka bir sigorta şirketi ile anlaştıklarını gösteriyor. Ancak bankanın anlaştığı firma size herhangi bir sebepten dolayı uygun olmayabilir. Bu durumda kendi sigorta şirketinizi seçme

Rekabet arttı, fiyat düştü

Kredi aşamasında yaptırdığınız hayat sigortası yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermek ile birlikte ihtiyaç kredisinde bu rakam yıllık 50- 70 TL arasında değişiyor. Bu miktar konut kredilerinde yıllık 450-550 TL, taşıt kredisinde ise 100 ile 350 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre de değişiklik gösterebiliyor. Ancak geçen yıl çıkan karar kapsamında şirketler bilhassa bu alanda önemli bir rekabete girmiş vaziyette. Seçim şansını kullanan yurttaşlar, daha uygun fiyata kredi sigortası yaptırabiliyor. Son dönemde bu pastadan pay almak isteyen bankası olmayan daha küçük ölçekli sigorta şirketleri uygun kampanyalar düzenliyor.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr