ABD lideri Barack Obama dün Küba’nın başkenti Havana’ya ulaşarak, 88 yıl sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Küba’yı en son 1928 yılında dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge ziyaret etmişti.

‘NABER KÜBA?’

Dün Obama’yı taşıyan Air Force One uçağı, Küba’nın İspanyol sömürgeciliğine karşı 19. yüzyılda verdiği mücadelenin sembolü olan şair Jose Marti’nin adını taşıyan havaalanına indi. Uçak iner inmez, Obama’nın resmi Twitter hesabından ilk cümlesi İspanyolca ‘Naber Küba?’ olan bir mesaj paylaşıldı. İngilizce devam eden mesajda Obama, “Yeni indim. Küba halkıyla bir araya gelmek ve doğrudan onları dinlemek için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı. Üç günlük sürecek olan ziyarette, Küba lideri Raul Castro ile görüşecek olan Obama, Küba milli beysbol takımı ve ABD’li Tampa Bay Rays arasında düzenlenen dostluk maçını izleyecek. Obama ayrıca Küba devlet televizyonu aracılığıyla Küba halkına seslenme imkânı bulacak. Ziyaret nedeniyle Küba’nın başkenti Havana’da 1959 devriminden sonra ilk kez ABD bayraklarının dalgalandı.



YUMUŞAK SAVAŞ

2014 yılının aralık ayında Obama ve Küba lideri Raul Castro, 1959 yılında kopan ikili ilişkilerin yeniden tesis edilmesini kararlaştırmıştı. Bu kararla birlikte ABD, Küba’ya yönelik 1959 yılından beri uyguladığı ablukayı rafa kaldırmıştı. Böylelikle bazı ABD’li şirketler Küba’da yatırım yapma imkânına kavuşmuş oldu. New York merkezli ABD-Küba Ticaret ve Ekonomi Konseyi’nden John Kavulich AFP’ye yaptığı açıklamada, Obama’nın ziyaretini ‘ziyaretçilerin asker, ticari uçuşların hava gücü ve yolcu gemilerinin donanma olarak kullanılacağı’ yumuşak bir savaş’ olarak yorumladı. Küba yönetimi ise ABD ile ilişki kurmaktan korkmadığını açıklamıştı.



YARIM ASIRLIK DÜŞMANLIK

ABD, 1959 yılında Küba’daki devrimin ardından bu ülkeyi ekonomik olarak ablukaya almıştı. Havana yönetimi, 2014 yılında bu abluka politikasının Küba ekonomisine toplam zararının 1.1 trilyon doları aştığını açıklamıştı. Ayrıca CIA, 1961 yılında Kübalı muhaliflerden oluşan silahlı bir güçle Domuzlar Körfezi’ne çıkarma yaparak sosyalist yönetimi devirmeye çalışmış ve birçok defa devrimin lideri Fidel Castro’ya suikast girişiminde bulunmuştu. 2014 yılının aralık ayında Obama ve Küba lideri Raul Castro, Vatikan’ın arabuluculuğunda tarihi bir adım atarak ikili ilişkileri yeniden başlatma kararı almıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr