Ermeni silahlı örgütü ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na bombalı saldırı düzenlemiş, saldırıda 7'si Türk 1'i Alman 1'i de Amerikalı 9 kişi yaşamını yitirmişti. ASALA tarafından Türkiye'de yapılan ilk ölümlü eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında 72 kişi de yaralanmıştı.

Saldırı, KLM havayolu şirketinin satış ofisine yakın bir noktada, pasaport kontrolü sırasında isimleri Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan olan saldırganlar sakladıkların silahlarını çıkartarak ateş etmeye başlamıştı. Yapılan saldırı öncesi görgü tanıklarının ifadesine göre faillerinden biri "sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder? Bizden bir milyon kişi öldü" diye bağırmıştı.

Yaşanan iki saatlik bir çatışmada sonucunda, 9 kişi hayatını kaybetmiş 72 kişi yaralanmıştı. Ölenler arasında 3Türk polisi, 3 Türk yolcu, 1 Türk havaalanı personeli, 1Amerikalı kadın yolcu ve 1 Alman mühendis bulunmaktadır. ABD Dışişleri Bakanlığı görevlisi Falmouth Jean Bosworth, Amerikalı havaalanı görevlisi DF Bosworth'un bir kurşunla öldürüldüğünü doğrulamıştı.

Saldırı sonrası ASALA örgütü eylemi üstlenmiş ve Türk hükümetinin isteklerini yerine getirmemesi durumunda faaliyetlerine devam edeceğini bildirmişti.

SAB GÖKÇEN HAVALİMANI’NA HAVAN SALDIRISI

Türkiye’deki ikinci havalimanı saldırı 23 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Saatler 02.00’yi gösterirken meskun alandan havalimanına havan atışı yapıldı. Olayda uçağa isabet eden parçalardan 30 yaşındaki temizlik görevlisi Zehra Yamaç ağır yaralandı. Yamaç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Bir temizlik işçisi de ağır yaralandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr