15 Temmuz akşamı darbe girişiminde bulunan TSK içindeki cuntanın lideri olduğu suçlamasıyla gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve halen Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyesi olan Orgeneral Akın Öztürk, savcılığa verdiği ifadesinde darbe girişimine iştirak etmediğini söyledi.  Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Orgeneral Öztürk ve 25 general tutuklandı.

Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, savcılık ifadesinde hakkındaki iddiaları reddetti. İşte Akın Öztürk'ün ifadesinin tam metni...

"YÖNETEN BEN DEĞİLİM"

Ben 15/07/2016 günü gerçekleşen Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim. Bu askeri darbeyi kimin planlayıp yönettiğini bilmem. İstanbul'da olay günü bir arkadaşımın kızının düğünü vardı. Oraya katılmam gerekiyordu. Ben İstanbul'a gidemedim. İzmir'deki noter işlerim dolayısıyla gidemedim. 

Ben İzmir’de noter işleri yaptırdığımı ispat edebilirim. İzmir'de saat 11:30 civarında noter işlerim bitti. Sonra saat 13:30 sıralarında Ankara'ya askeri uçakla yanımda Kara Kuvvetleri Komutanı ile birlikte geldim. Doğrudan torunlarımı görmek için Akıncı Üssüne gittim. 

Ben Akıncı Üssündeki Lojmanda akşama kadar vakit geçirdim. Akıncı Üssünde mutatuçak iniş ve kalkışlar oluyordu. Devamlı hareketlilik olduğu için ben önce bir şey fark etmedim. Düğün sahibi Mehmet Şanver'i aradım. Tebrik ettim. 

Bir süre sonra o da beni tekrar geri aradı. Uçakların alçak uçuş yaptığını, ne olduğunu sordu. Televizyonda alt yazı geçtiğini söyledi. Bende bu sırada televizyonda gelişmeleri izliyordum. Hava Kuvvetleri Komutanı da bu düğünde idi. 

Beni aradı ve uçuşların Ankara'da alçak geçiş yaptığını, bu duruma müdahale et dedi. Bende bunun üzerine üs komutanlığına telefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk'tu. Genelkurmay Başkanının da üste olduğunu söyledi. 

Bende hemen yanına gittim. Ben yaklaşık 5 dakika içerisinde Genelkurmay Başkanı’nın yanına gittim. Benim oraya gittiğimde hava kararmış ancak saatin kaç olduğunu bilemiyorum. 

 

ANADOLU AJANSI HABERE DÜZELTME GEÇTİ

ise Akın Öztürk'ün, savcılığa verdiği ifadede "darbe" yapmak isteğiyle hareket ettiğini söylediği öğrenildi" şeklindeki bir haber geçmişti. Ancak daha sonra bu haberini düzeltmeyle şu şekilde değiştirdi:

"Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında savcılığa verdiği ifadede 'darbe' yapmak isteğiyle hareket ettiğini söylediği öğrenildi" şeklindeki flaş haberimizi kaynağından düzelterek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk: "Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem. Tecrübelerime göre bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip gerçekleştirdiğini kestiremiyorum. Benim bu konuda herhangi bir bilgim yoktur. Ben bu yapıya yönelik çok mücadele ettim."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr