Sağlık Bakanlığı’ndan tüm sağlık tesisleri için gönderilen ibadethane yazısında hastane yönetimlerinden; levha ve işaretleri arttırması, ibadethaneyi kolay ulaşılabilecek yerlerde konumlandırması, mümkün olduğunca lavabo, tuvalet gibi iç düzenlemelerin yapılması ve ibadet için gerekli malzemelerin hazır bulundurulmasını istendi. İbadethane bulunmayan kuruluşlarda da açılış için çalışma başlatılması talimatı verildi.

Sağlık Bakanlığı, randevu sistemi nedeniyle hastaların aylarca beklemesi, polikliniklerde uzun kuyruklar oluşması, hastaların katkı payına ilişkin şikayetlerini çözmek yerine hastanelerin ‘ibadethane’leriyle ilgileniyor. Bakanlıktan, tüm sağlık kuruluşlarına gönderilen yazıda, yapılan incelemelerde ibadethanelerin uygun olmayan, hasta ve yakınlarının zorlukla ulaşacağı yerlerde yapıldığına dikkat çekilerek, “İbadethaneler için uygun alanlarda planlama yapılması, mümkün olduğunca yatan hasta katlarında yer oluşturulması, lavabo ve tuvalet iç düzenlemelerinin yapılması” talimatı verdi. Yazıda, ibadethane olmayan sağlık tesislerinde ise ibadethane açılması için gerekli çalışmaların yapılması istendi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, 89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne yazı gönderdi. Kurum başkanı imzalı gönderilen “ibarethaneler” konulu yazıda, Hasta Hakları Yönetmeliği’nin “Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Dini Hizmetlerden Faydalanma” başlığında yer alan, “Sağlık kurum ve kuruluşlarının imkanları ölçüsünde hastalara dini vecibelerini serbestçe yerine getirebilmeleri için gereken tedbirleri alınır” maddesine dikkat çekildi.

‘İşaret ve levhaları artırın’

Yazıda, kurumca inceleme yapıldığı ve sağlık tesislerinde ibadethanelerin uygun olmayan, hasta ve yakınarının ulaşmakta zorlanacakları yerlere konumlandırıldığının tespit edildiği kaydedildi. “İbadethaneler insanların dert ve sıkıntısını bir tarafa bırakarak huzur bulduğu azami saygıya layık kutsal mekanlardır” denilen yazıda, ibadethanelerin ibadet için uygun alanlarda planlanması, hasta ve yakınlarının rahatlıkla ulaşabilmesi amacıyla, yönlendirme işaretleri ile levhaların arttırılması ve vatandaşların rahatlıkla görebilecekleri yerlere asılması gerektiği konularına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

İbadethaneler için mümkün olduğunda hasta yatan katlarında yer oluşturulması istenen yazıda, “İbadet için gerekli malzemelerin de hazır bulundurulmalı” dendi. Lavabo ve tuvalet gibi iç düzenlemelerin de yapılmasının bildirildiği yazıda, ibadethane olmayan sağlık tesislerinde de söz edilen şartlarda ibadethane açılmasının sağlanması istendi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr