CBÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Kadın Araştırmaları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Saliha Özpınar, Manisa'da 289 kadın üzerinde hamilelik dönemlerinde şiddet araştırması yaptıklarını söyledi. Yüksek lisans öğrencisi Ayşegül Muslu ile birlikte çalışmayı yaptıklarını açıklayan Özpınar, araştırma sonuçlarının korkuttuğunu söyledi. Kadına yönelik şiddetin hamile kadınlarda da olduğunu aktaran Özpınar, kentte her 10 hamile kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını anlattı. Yrd.Doç.Dr. Saliha Özpınar, şöyle dedi:

"Ne yazık ki kadına şiddet hamilelik döneminde de durmuyor. 7 aylık dönem içinde 289 hamile kadınla görüştük. Sonuçlar hiç de iç açıcı değildi. Araştırmada hamile kadınların yüzde 21.7'sinin hamilelik döneminde fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Ayrıca yüzde 11.3'ü de bu dönemde duygusal şiddet uygulandığını aktardı. Manisa'da her 10 kadından biri hamilelik döneminde eşinden şiddet görüyor. Şiddetin geniş ailelerde, çocuğu olanlarda diğerlerine göre daha fazla görüldüğü belirlendi. Cinsel şiddet sosyal güvencesi olmayanlarda, 10 yıl üstü evliliklerde daha fazla rastlandı. Duygusal şiddet ise geniş ailelerde ve eğitim durumu düşük olan kişilerde ortaya çıktı. Yoksulluk ve eğitim şiddeti adeta tetikliyor. Biz buradan bu sonucu çıkardık. Bunun için kız çocuklarının okutulması ve meslek sahibi olmasını çok önemsiyoruz. Ancak şiddeti bu şekilde engelleyebiliriz."

'YÜZDE 99'U POLİSE BAŞVURMUYOR'

Araştırmada hamile kadınların şiddet görme nedenlerinin başında maddi sıkıntı, erkeğin iş sorunları ve kadının kıskanılmasının geldiği belirtildi. Ayrıca şiddet gören hamile kadınların yüzde 99.3'ünün hiçbir güvenlik birimine başvuru yapmadığının ortaya çıktığını kaydeden Özpınar, "Hamile olmayan kadınlar da bu rakam 79'du. Ancak hamile kadınların yüzde 99'unun hiçbir kuruma başvurmadığı belirlendi. Gebe olduğu için bir bağlılık hissediyorlar" diye konuştu.

DEPRESYONU 3 KAT ARTIRIYOR

Hamileliğinde şiddet gören kadınların doğum sonrasında depresyona girdiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Özpınar, "Çalışmada hamilelerin yüzde 50.5'inde depresyon görüldü. Normal bir hamilelik dönemi geçiren kadınlara göre şiddet depresyonu 3 kat artırdı" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr