Türkiye ile İsrail arasındaki Mavi Marmara nerdeniyle açılan 6 yıllık parantezin bugün ya da salı günü kapanması bekleniyor. Kritik buluşma öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün bir kez daha Hamas Siyasi lideri Halid Meşal’i ağırlarken İsrailli kaynaklar bunun sonlanması beklenen mutabakata engel teşkil etmeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover’un üç yıldır sürdürdüğü müzakerelerin ardından imzaların bugün veya salı günü bir Avrupa kentinde atılması bekleniyor. İsrailli kaynaklar İsrail kabinesinin 29 Haziran’da anlaşmayı onaylamak için toplanacağını duyurdu. Müzakerecilerin, kamuoyuna açıklanmayacak bir mutabakat muhtırasına imza atacağı ifade ediliyor.

“Türkiye’nin Aşdot Limanı’na yönelik yardımları nasıl ulaştıracağı”, “Hamas’a karşı alınacak tedbirler” ve “Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek 20 milyon dolarlık tazminatın kullanımı” konularının açıklanmayacak metinde yer alması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin söz konusu “Hamas şartını” kabul etmeyeceğini söylerken Cumhurbaşkanılığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Hamas’ın İstanbul’da bir ofisi yok. Hamas ile görüşmeye devam edeceğiz. Filistin yönetimi ile görüşmeye devam edeceğiz” demişti. Kamuoyuna açıklanacak metinin içeriğinin ise başka olacağı öngörülüyor. Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için “büyükelçilerin atanmasını” içeren bir metnin kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyor.

MİT - Mossad

İmzalar beklenirken bir kez daha MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Mossad Şefi Yossi Kohen’in buluştuğu öne sürüldü. Kaynaklar her zaman olduğu gibi Fidan’ın görüşmeleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İsrail’in milli güvenlik sorunu olarak gördüğü Türkiye’nin ise Gazze ablukasını aşmayı hedeflediği kritik müzakerelerde Ankara’nın istediğinin olmadığı ifade edildi. Türk malları Gazze limanı yerine İsrail’in kontrolündeki Aşdot limanı’na götürüleceği belirtiliyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr