Halkbank’ın uluslararası bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf ile “işbirliği yaptığı” iddiasıyla salı günü ABD’de tutuklanmasının yankıları sürüyor. Atilla’ya ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sisteminde dolandırıcılık yapma suçları yöneltildi. Akıllarda ise soru işaretleri kaldı.

1 Atilla, daha önce ABD’ye gitti mi?

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı, bankanın görevlendirmesiyle New York’a bir road show’a katılmak üzere gitti. Peki uluslararası bankacılıktan sorumlu olduğu için sürekli yurtdışı seyahatlerinde bulunan Atilla en son ne zaman ABD’ye gitti?

2 Tutuklanma süreci nereye kadar uzanacak?

Bu konu birkaç kişiye yönelik suçlama olarak mı kalacak yoksa bu suçlamalar genişleyip bazı Türk şirketlerini ya da yöneticileri etkileyecek mi henüz bilinmiyor. Sarraf’ın suçlandığı dosyada, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın adları da yer alıyordu.

3 ‘Muhbir 2’ kim?

Suç duyurusu dosyasında, “Muhbir 1” ve “Muhbir 2” sıfatıyla kodlanan iki kişinin ifadelerine de yer veriliyor. Bu noktada çok çarpıcı bir detay devreye giriyor. Amerikalı güvenlik yetkilileri “Muhbir 2” adlı kişinin, Mehmet Hakan Atilla’nın bankadaki şefi olduğu ve FBI ile işbirliği yaparak gizli muhbirlik yaptığı bilgisini paylaşıyor. Bir genel müdür yardımcısının şefinin kim olabileceği düşünüldüğünde akıllara 17 Aralık soruşturması sırasında bankanın genel müdürü olan Süleyman Aslan geliyor.

4 Süleyman Aslan nerede?

Süleyman Aslan’ın evinde yapılan aramalarda ayakkabı kutuları içinde dolarlar bulunmuş, Aslan paraları Zarrab’dan “hayır işi” için aldığını söylemişti. Aslan cezaevine girdi çıktı. Genel Müdürlük görevinden alındı ve sonra bir başka kamu bankasının yönetimine atandı. O günden berisesini duyan olmadı. Peki Aslan nerede, şu anda ABD’de olabilir mi?

Aslan’ın 17-25 Aralık operasyonundan 1 ay önce ekonomik ambargo sırasında İran’a gittiği ve İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Safdar Hosseini ile görüştüğü haberlere yansımıştı.

'Siyasi operasyon’

Hükümet kanadı ise Atilla’nın tutuklanmasını ‘siyasi’ olarak değerlendirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Halkbank Genel Müdür Yardımcısının ABD’de tutuklanması tamamen siyasi bir operasyon. Türkiye hükümetini ve Cumhurbaşkanı’nı itibarsızlaştırma hedefi var. Çok net şekilde FETÖ’nün yaptığı çalışmaların sonucu” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise “Türkiye hem diplomatik hem hukuki olarak gerekli adımları atacaktır. Halkbank konusunda kadük olmuş dosyaların işleme girmesi skandaldır, ABD yargısından döneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr