ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın davasında olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. ABD’de İran’a yaptırımları delme, kara para aklama ve dolandırıcılıktan tutuklanan, Türkiye’de 17-25 Aralık operasyonlarının kilit ismi Sarraf, önce savunma ekibine ABD Başkanı Donald Trump’a çok yakın isimleri katma çabasına girdi. Ardından Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın New York’un JFK Havaalanı’nda pazartesi günü gözaltına alındığı ve sorgulanmakta olduğu haberi geldi.

Trump tarafından önce istifası istenen sonra kovulan New York Güney Bölgesi Başsavcı Preet Bharara’dan boşalan göreve vekâlet eden Joon Kim’in ofisi, Atilla’nın dün gün ABD saatiyle öğleden sonra Manhattan federal mahkemesinde sulh hâkimi James C. Francis IV önüne çıkacağını duyurdu. Mahkemeye sunulan suç duyurusunda Atilla’nın, 2010-15 arasında İran hükümeti ve kurumlarının yaptırımları delmek suretiyle yüz milyonlarca dolarlık para transferini yürütme amacıyla bankası aracılığıyla Sarraf’la birlikte komplo kurduğu ifade edildi. Sarraf ve diğer zanlılar bu amaçla paravan şirketler kurup sahte faturalar düzenleyerek Amerikan bankalarını dolandırmakla suçlanıyor. 2011 Kasım ayından bu yana Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yapan Atilla’nın banka dolandırıcılığından 30 yıl, ABD yaptırımlarını delmekten ise 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanabileceği öğrenildi. Atilla’nın gözaltına alınmasının ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyaretinden bir gün önce gerçekleşmesi dikkat çekti.

İtirafçı mı olacak?

New York’taki Sarraf davasında Halkbank İran’ın yaptırımları delmesine ortaklık etmekle suçlandığından, Atilla’nın doğrudan New York’a uçması soru işaretleri doğurdu. Davanın görüldüğü bölgedeki JFK’de pasaport kontrolünde yakalanan Atilla’nın gelmeden önce hakkında yakalama kararı olduğundan haberdar olup olmadığı meçhul. Eğer karardan haberdar olarak gelmişse davada “itirafçı” olması ihtimali var.

Dönüş yolunda gözaltına alınmış

Patronlar Dünyası'nın haberine göre Atilla, 23 Mart günü ABD'ye New York'tan giriş yaptı. Giriş sırasında FBI tarafından sorgulanan Atilla, kendisini sorgulayan FBI ajanına kartvizitini de verdi. Atilla, 28 Mart günü Türkiye'ye hareket etmek için yeniden JFK Havalimanı'na geldi. Atilla bu sefer uçağa binmeden önce FBI tarafından gözaltına alındı.

İŞTE O SUÇLAMALAR

ABD Adalet Bakanlığı resmi açıklama yaparak, M.Hakan Atilla’nın gözaltına alındığını açıklarken suçlamaları da sıraladı.

* Atilla, ABD’nin mali sistemine erişimi kolaylaştırmak ve İran kuruluşlarına yönelik uluslararası ve ABD yaptırımlarına aykırı olarak Türk bankasındaki (HalkBank) pozisyonunu kullandı.

* ABD ambargolarınca yasaklanmış olduğu halde İran hükümeti ve diğer İran kurumları adına işlem yaptı.

* ABD finansal sistemini kullanarak işlemlerin gerçek durumunu saklayıp ABD kurumlarını dolandırdı.

* Aralarında Rıza Sarraf’ın da yer aldığı kişilerle işbirliği yaptı.

* Ambargolu işlemleri yiyecek kalemi olarak gösterip ABD’yi dolandırdı.

RIZA SARRAF'IN YATTIĞI CEZAEVİNE KONULDU

Hürriyet'ten Razi Canikligil; FBI tarafından yakalanan Halk Bank CEO yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Manhattan'da Rıza Sarraf'ın yattığı cezaevine konulduğunu bildirdi.

BAKAN ZEYBEKCİ: ZAMANLAMA MANİDAR

Gözaltı kararı için “Yakışıksız” tanımlamasını kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Bloomberg International’a yaptığı açıklamada 16 Nisan referandumu öncesi zamanlamanın manidar olduğunun altını çizdi. Zeybekci, “Böyle bir durum varsa öncelikle Türkiye ile paylaşabilirlerdi” dedi.

BANKADAN AÇIKLAMA

BloombergHT’ye konuşan Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise ABD’den bilgi alamadıklarını kaydederek “Halkbank olarak İran ile ilişkilerimizin şeffaf olduğu konusunda hiçbir tereddüdümüz yok. Her türlü denetimden geçtik” açıklamasında bulundu.

Halkbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, "Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Hakan Atilla 28 Mart 2017'de görev için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde gözaltına alınmış, ilk duruşması yapıldıktan sonra iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir" denildi ve şöyle devam edildi: 

"Konuyla ilgili olarak Bankamızca ve Devletimizin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmış olup, bilgi temin edildiğinde en kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu itibarla, Bankamızın ve yetkili makamların verdiği bilgiler dışındaki spekülatif haber ve yorumlara itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine sunarız."

SARRAF İÇİN SAHTE BELGE HAZIRLADI İDDİASI

ABD’de görülen davada görevli Başsavcı Vekili Joon H. Kim, “Büyük bir altın tüccarı olan Rıza Sarraf’ın, ABD finansal kurumlarını kullanarak Amerikan ambargosunu ihlal etmek amacıyla hareket ettiğini” ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, Sarraf’ın bu yasadışı faaliyetlerine milyonlarca doları İran’a gönderek yardım ettiğini, bunun için sahte belgeler hazırladığını ileri sürdü.

FBI Başkan Yardımcısı William F. Sweeney Jr. da “İran, ambargoyu delmek ve ABD yasalarını ihlal etmek için her türlü yolu kullanacağını gösteriyor. Bu davadaki çalışmamız, ‘yardıma muhtaç insanları beslemek amaçlı insani yardım’ görüntüsü altında ABD bankalarından muazzam miktarda para aktardıklarını göstermektedir. Bu durumda, bir Türk finansal kurumunu kullandılar. FBI ve ABD istihbaratının analistleriyle araştırmacıları İran’ın bu yasadışı faaliyetinin her birini tespit edip durdurana kadar çalışmalarını sürdürecek” dedi.

AYAKKABI KUTULARINDA 4.5 MİLYON DOLAR

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma kapsamında 17 Aralık 2013 tarihinde dönemin Halkbank Genel Müdürü olan Süleyman Aslan, İranlı işadamı Rıza Sarraf ile birlikte gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmasının ardından Aslan’ın evinde yapılan aramalarda ayakkabı kutuları içerisine yerleştirilmiş 4.5 milyon dolarlık nakit para bulunmuştu. Adliye’ye sevk edilmesinin ardından tutuklanan Süleyman Aslan, 14 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilmişti.

Halkbank’ın 31 Mart 2014 tarihli genel kurul toplantısında kabul edilen teklifle, Süleyman Aslan yeni yönetim kurulunda yer almadı. Ancak Aslan aynı gün yapılan Ziraat Bankası olağan genel kurul toplantısında 3 yıl süre ile Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğine seçilmişti. Ancak bankadan yapılan açıklamada, Süleyman Aslan’ın, 30 Nisan’da Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliği görevinden istifa ettiği belirtilmişti.

Mehmet Hakan Atilla kimdir?

Uluslararası Bankacılık 1970 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Meslek hayatına 1995 yılında T. Halk Bankası A.Ş.’de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri’nde Uzman olarak görev aldıktan sonra Stratejik Planlama Daire Başkanlığı’nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 22.06.2007-11.11.2011 tarihleri arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11.11.2011 tarihinden itibaren Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr