Karaköy’deki tarihi Salıpazarı’nda yer alan Halkbank’a ait bina otel oluyor. AKM binasının da restorasyon projesini alan işadamı Tayyar Akkurt’un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Sapaz Otelcilik Turizm İnşaat 10 katlı binayı 3 yıldızlı otele dönüştürecek.

Sapaz İnşaat, Karaköy Meclisi Mebusan Caddesi’nde yer alan bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen günlerde başvurarak çevresel etki değerlendirme sürecini başlattı. Proje kapsamında 1196 metrekarelik alandaki 10 katlı bina 11 kata çıkarılacak. Mevcutta bulunmayan 2. bodrum katı projeye dahil edilecek. Toplam 125 oda yapılması planlanan proje kapsamında 2. bodrum katta otopark, 1. bodrum katta sığınak, zemin katta lobi ve restoran, 1 ile 8. katlar arasında odalar yer alacak. Projenin maliyeti 7 milyon 308 bin lira. Bina, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport projesi alanında kalıyor.

Yanda arkeolojik alan

Proje dosyasında dikkat çeken unsurlardan biri ise alanın yanında Arkeolojik Park ve Sergi Alanı’nın yer alması. Konuyla alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na görüş sorulduğu belirtilen dosyada sürecin devam ettiği belirtildi.

AKM binasının da restorasyon projesini alan işadamı Tayar Akkurt’un, geçen nisan ayında yaptığı “Biz bu bina yeniden güçlendirilemez dediğimiz noktadan bu yana üç yıl geçti. Bakanlıktan bize “Bekleyin karar çıkacak‘ dendi, biz de bekliyoruz. Biz ihaleyi aldığımız dönemde bize “Tavandaki ahşapları muhafaza edin” dediler. Yahu yenisini sıfırdan yapalım. Bir sanat eseri olsa tutarsınız, yenisinde de aynısını kullanırsınız. Tavanda ahşap denilen bizim normal 10’a 10’luk çıtalar. Tarihi eser olmayıp da tarihi eser mantığı güdülen bir bina” açıklaması tartışmalara neden olmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr