Dünya çocuklarının Ankara’da bir araya gelip kendi bayramlarını kutladıkları 23 Nisan TRT Çocuk Şenlikleri’nin 1979 yılında düzenlenen ilk törenden başlayarak 19 yıl boyunca sunuculuğunu üstlenen Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı deyince ilk akla gelen isimlerden. 23 Nisan kutlamalarının terör gerekçesiyle iptali gündemdeki yerini korurken Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kut’ül Amare zaferi için okullara kutlama talimatı göndermesiyle tartışmalar alevlenince, Kıvanç’a 23 Nisan kutlamalarına bugün veril(mey)en değeri sorduk. Şöyle yanıtladı: “Çocukları dünya çapında olaylarla birbirlerini sevmeye çağırdık. Atatürk ve arkadaşları 23 Nisan gününü dünyanın yarını dünya çocuklarının olduğu için bayram ilan ettiler. Şimdi Atatürk’e ait her şeyin parçalandığı gibi bu da parçalanmak isteniyor. 23 Nisan eski değerini kaybetti. Gerçi eski değerini kaybeden o kadar çok şey var ki...”

Kıvanç, 23 Nisan kutlamalarının anlamının yitirilmeye çalışmasını nasıl okuduğunu sorduğumuzda ise bu sorumuza şu sözlerle karşılık verdi: “Çok üzgünüm şimdi... Bunu tarif etmeye inanın dilim varmıyor. Gösterilen ilgi o hızla devam etseydi bugün 23 Nisan çok daha güzel kutlanırdı. Her geçen yıl o kutlamanın güzelliği sanki azaldı - demeye de dilim varmıyor. Çocuk insanın en büyük halidir. Yarınlarımızı güven altına alan kutlamalardı onlar.

Hepburn unutulmaz

İlk kez dünyada Uluslararası Dünya Çocuk Yılı ilan edilen 1979 yılında başlattığımız 23 Nisan TRT Çocuk Şenliği’nde zaman zaman benimle birlikte başka sunucular da yer aldı. Benim için en önemlisi 1989’da UNICEF’i temsilen gelen Hollywood’un ünlü oyuncularından Audrey Hepburn’dü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr