Suriye’nin kaderini belirlemesi beklenen Halep’te önceki gece ordu kuşatmasını kırdıklarını, hükümet kontrolündeki batı mahallelerinin ikmal hattını kestiklerini duyuran cihatçılardan dün de “kentin tümünü ele geçirmek üzere” taarruza geçecekleri çıkışı geldi. Rusya ve Hizbullah destekli ordu ise kuşatma ihtimaline karşı Batı Halep’e gıda ve yakıt stokladı. Her iki taraftan yüzlerce savaşçı kente akın etti.

Nusra ‘zafer sarhoşu’

Kaide kolu Nusra (yeni adıyla Şam’ın Fethi Cephesi) liderliğindeki Fetih Ordusu, Halep’in doğu mahallelerinde mahsur kalan cihatçılara ulaşmak için bir hafta önce başlattığı taarruzdaki ilk büyük kazanımın ardından “Halep’in tümüyle özgürleştirilmesi için yeni safhaya geçtiklerini” açıkladı. Bunun için kentteki cihatçıların sayısının iki katına çıkarılacağını da ekledi. Muhalifleri destekleyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çevre bölgelerden ve İdlib’den çoğu Nusra militanı yüzlerce cihatçının Halep ve çevre mahallelerine ulaştığını bildirdi.

Reuters’a konuşan Şam’daki askeri kaynaklar durumun kontrol altında olduğunu söylese de 1.5 milyon sivilin yaşadığı Batı Halep’e önceki gece yarısından sonra gıda ve yakıt taşıyan onlarca kamyon gönderildi. İkmal için kentin kuzeyine uzanan Kastello yolu kullanıldı. Bu yol, geçen ay ele geçirilene dek cihatçıların ana ikmal hattıydı.

Cihatçı mevzilerine yönelik yoğun hava saldırılarına devam eden hükümet güçleri, Halep’e bir yandan da askeri yığınak yapıyor. Hükümete yakın Vatan gazetesi, ordunun çekildiği bölgeleri geri almak için gerekli askeri takviyelerini aldığını yazdı.

Gözlemevi’ne göre pazar gecesinden beri kente Suriye, Irak ve Lübnan’dan yaklaşık 2 bin hükümet yanlısı savaşçı konuşlandırıldı. Gözlemevi sözcüsü Rami Abdülrahman, “Her iki taraf da Halep’te büyük bir savaş hazırlığı için savaşçılarını yığıyor” dedi.

‘Halep düştü düşecek’

İstanbul merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Enes Abde, Halep’in “her an isyancıların eline geçebileceğini” savundu. AFP’ye konuşan Abde, Kaide’yle bağlarını kopardığını duyuran Nusra’nın artık terörist sayılamayacağını da öne sürdü. “Onlara çok fazla odaklanmamalıyız, savaşçıların belki yüzde 10’unu oluşturuyorlar” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr