Suriye’de ordunun Halep’in tümünde kontrolü ele geçirmesinin ardından bölgede yapılan araştırmalarda cihatçı militanların vahşetini ortaya koyan izlere rastlanıldı. Rusya’dan dün Halep kentinde toplu mezarlar bulunduğu açıklamasının yanı sıra Suriyeli yetkililerin de geçen hafta kentte cihatçı militanların aralarında çocukların da olduğu 21 sivili katlettiği yönündeki suçlaması dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’te bulunan toplu mezarlardaki onlarca kurbanın sivil olduğunun sanıldığını, çoğunun işkence gördüklerini, kafalarından vurulduklarını ortaya koyan izlere rastlanıldığını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Tüm bulguların teröristlerin işlediği en ağır savaş suçları olarak titizlikle kayıt altına alındığını” kaydetti. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA ise geçen hafta Halep’in doğusunda cihatçıların, kenti terk etmeleri öncesinde 5’i çocuk, 4’ü kadın olmak üzere 21 sivili yakından ateş ederek öldürdüklerini duyurdu. Kurbanların cesetlerinin Doğu Halep’in iki ayrı mahallesinde bulunduğu belirtildi.

Bu arada gözler, Suriye’de çözüme yönelik tarafları bir araya getirmeyi içeren, Rusya-Türkiye-İran’ın ortak inisiyatifiyle gelecek ay Kazakistan’da yapılması planlanan toplantıya çevrilmiş durumda.

Astana hazır

Rusya’da temaslarda bulunan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev dün yaptığı açıklamada, Suriye barış müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. “Kazakistan, müzakerelerin tüm taraflarını Astana’da kabul etmeye hazır” diyen Nazarbayev, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de konuştuklarını kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr