Halep'te sivillerin tahliysi için yeniden anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Tahliyeler saatler içinde gerçekleşecek. 

Çatışmalar yeniden başlamıştı

BBC, ve Reuters’in haber ajanslarına dayanarak, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı gruplar ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurdu. Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Doğu Halep'e yönelik hava operasyonlarını yeniden başlattığını bildirmişti. 

Suriye hükümet güçlerinin Doğu Halep’in yüzde 90’ından fazlasını ele geçirmesinin ardından ateşkes ilanı ve kalan son cihatçılarla sivillerin tahliyesi için varılan anlaşma birkaç saat bile dayanmadı. Önceki akşam Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda varılan anlaşma dün sabaha karşı önce sivillerin ardından cihatçılarla ailelelerinin Nusra’nın kontrolündeki İdlib’e tahliyesini öngörüyordu. Ancak tekrar şiddetli çatışmaların çıkmasıyla tahliye askıya alınırken taraflar birbirini suçluyor.

Doğu Halep'te hükümet güçleri ile cihatçılar arasında "çok şiddetli" çatışmalar çıktığını aktaran muhaliflerin Gözlemevi "Her şey [ateşkes] sona ermiş gibi görünüyor" dedi. Silahlı gruplara göre hükümet silah, top, havan, tank ve uçaklarla ağır bombardıman düzenliyor. Halid Hatip, El Sukari, El Ensari ve El İtha semtlerine hükümetin topçu ateşinde bazı sivillerin yaralandığı, Bustan el Kasr semtinde cihatçıların açtığı topçu ateşinde altı kişinin öldüğü haberleri geldi. Rusya'nın Suriye'deki 

ateşkesi izleme merkezi, militanların, Halep'ten ayrılmaları yönünde varılan anlaşmayı bozup tahliye için kullanılması planlanan otobüslere ateş açtığını duyurdu. Merkeze göre, militanların Halep'ten yerel saatle 06.00'da ayrılması planlanıyordu, militanları aileleriyle birlikte özel bir koridor üzerinden İdlib yönüne götürecek otobüsler de hazırlanmıştı. Ancak otobüsler için belirlenen bekleme noktasına varan militanlar konvoya ateş açtı. Al Masdar'a göre de İdlib'deki cihatçı gruplar 2 bombalı araç ve yüzlerce militanla Halep’in dış mahallelerinden Cemiyet el-Zahra'yı hedef aldı. Ama Kudüs Tugayı ve diğer birliklerin savunma hattını geçemeyince geri çekilmek zorunda kalan cihatçıları Rus Hava Kuvvetleri de bombaladı.
AFP’ye konuşan hükümete yakın bir kaynak, Esad yönetiminin tahliye edilecek kişi sayısını yüksek bulduğunu ve kişilerin isimlerini istediğini söyledi.

10 BİN KİŞİ ÇIKMAK İSTİYOR

Kaynak, "Hükümet, tahliye anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma 2 bin savaşçının tahliyesini öngörmesine rağmen 10 bin kişi çıkmak istiyor. Hükümet ayrıca, aralarında esir ya da rehinelerin de bulunabileceği gerekçesiyle kenti terk edenlerin isim listesini istiyor" dedi. Ankara destekli Nureddin Zengi grubundan Yaser Yusuf da Esad yönetimi ile müttefiki İran'ı “anlaşmaya yeni koşullar eklemek ve tahliyeleri engellemekle” suçladı.
Rusya Savunma Bakanlığı ise tahliye anlaşmasından bağımsız olarak son 24 saat içerisinde Doğu Halep'ten 6 bin sivilin ve 366 militanın daha ayrıldığını söyledi. Kendiliklerinden hükümet güçlerine giderek tahliye olan sivillerin sayısı 100 bini geçti.

Rusya’ya göre cihatçıların elinde sadece 2.5 kmkarelik bir alan kaldı. Russia Today'e konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep örneğinde olduğu gibi Batılı devletlerden gelen açıklamaları iyi okumak gerektiğini söyledi. Açıklamaların mealini "Rusya, lütfen, Suriye ordusunun teröristlere karşı ilerleyişini durdursun Teröristleri yenerek çok ileri gittiniz. Böyle olmamalıydı. Suriyelilerin bunu durdurmalarını söylemelisin. Teröristlerin varlığını sürdürmesini sağlamak ve onları korumak zorundayız" diye aktaran Esad, IŞİD'in yeniden Palmira'ya saldırmasının ardından bu ülkelerden hemen hiç tepki gelmemesini de eleştirdi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr