Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te savaş yeniden hızlandı. Cihatçıların denetimindeki doğu mahallelerini ablukaya alan ordunun siviller ve teslim olmak isteyen militanlar için güvenli koridorlar açmasının ardından, yeni bir ikmal hattı açmak isteyen cihatçılar kapsamlı harekât başlattı.

Kaide ile bağlarını kopardığını ve adını Fetih Şam Cephesi yaptığını duyuran Nusra ile Ahrar’uş Şam’un aralarında olduğu örgütler, Halep’in güney ve güneybatısında ordu ve müttefiklerinin mevzilerine saldırdı. Nusra militanlarının önceki gece hükümet kontrolündeki Raşidin mahallesinde patlattığı iki bombalı araçla başlayan çatışmalarda isyancıların attığı roketler 3’ü çocuk 11 sivilin ölümüne yol açtı. Halep Devlet Üniversitesi’nin sosyal bilimler binasına yapılan havan topu saldırısında da kimi ağır 13 öğrenci yaralandı.

Cihatçıların komuta merkezinden yapılan açıklamada, taarruzun ilk birkaç saatinde hükümet güçlerine ait bazı mevzilerin ele geçirildiği duyuruldu. Suriye ordusu ise karşı taarruzun başladığını teyit ederken, militanların hava topçu birliği üssünden püskürtüldüğünü belirtti.

Muhalifleri destekleyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, militanların başlattığı saldırının son birkaç ayda Suriye ordusuna yönelik en büyük karşı taarruz olduğunu ve çatışmaların birçok cephede sürdüğünü bildirdi. Suriye jetleri Halep’in güneyinde isyancıların elindeki Han Tuman’ı bombalarken, isyancılar da gece boyunca kent merkezine havan topu yağdırdı.

Gözlemevi yöneticisi Rami Abdülrahman’a göre cihatçıların öncelikli hedefi Halep’in güneyindeki Ramusa mahallesini ele geçirmek. “Ramusa’dan geçen yol, ordunun kentin batısında kontrol ettiği bölgelere giden ana ikmal yolu. Rejim kuzeyden de dolanabilir ama daha zor ve tehlikeli olur. Ramusa aynı zamanda sivillerin hükümet kontrolündeki alanlara girip çıkmak için kullandığı yol” diyor.

Rus helikopteri düşürüldü

Öte yandan Halep’e insani yardım götürdüğü belirtilen bir Rus helikopteri, dönüş yolundayken İdlib üzerinde isyancılar tarafından vurularak düşürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, üçü mürettebat ve ikisi Suriye’deki Rus ateşkes izleme merkezinde görevli 5 askeri personelin öldüğü belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Mi-8 tipi nakliye helikopterinde bulunan beş kişinin öldüğünü doğruladı. Peskov, insani görev yürüttüğünü söylediği helikopterdeki askeri personelin ‘kahramanca öldüğünü’ ifade edip, pilotun sivil ölümlere engel olmak için rotasını meskûn olmayan bölgelere çevirdiğini belirtti.

Helikopterin düşürülmesi Moskova’nın eylülde Suriye savaşına müdahil olmasının ardından aldığı en ölümcül darbe olurken Suriye’de ölen Rus askerlerinin sayısı 18’e yükseldi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr