Suriye ordusunun Halep’in doğusunu cihatçılardan temizlemek için başlattığı taarruz bir haftayı devirirken kente yönelik insani kriz uyarıları sürüyor.

Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kızılhaç, doğu mahallelerinde mahsur kalan onlarca hasta ve yaralının tahliyesi için derhal insani koridorlar oluşturulmasını istedi. Cihatçı kontrolündeki bölgede yalnızca 7 hastane kaldığını ve bazılarının kısmen hizmet verdiğini belirten WHO sözcüsü, burada yaşayan 250 bin insan için yalnızca 35 doktorun görev yaptığını savundu.

Papa’dan tepki

Muhalif kaynaklar dün sabaha karşı düzenlenen hava saldırılarının Halep’in doğusundaki iki hastaneyi hedef aldığını duyurdu. Bu arada Washington, Suriye’de BM ve sivil toplum kuruluşlarının yardım çalışmaları için ek 364 milyon dolar vereceğini açıkladı. Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko’dan ise Halep’i bombalayanların “tanrıya hesap vereceği” çıkışı geldi.

ÖSO: Grad füzeleri verdiler

Suriyeli bir askeri kaynağın ifadesiyle Halep ve çevresinde “yoğunlaştırılmış hava saldırıları” yürüten ordu bir yandan da karadaki çok sayıda cephede cihatçılarla savaşmaya başladı. Reuters’a konuşan ÖSO komutanlarından Fares el Bayuş, “yabancı devletlerden” daha önce kendilerine temin edilmemiş yeni bir model Grad füzeleri aldıklarını söyledi.

22 ve 40 kilometre menzilli füzelerden “mükemmel miktarda” edindiklerini belirten Bayuş, bunları Halep, Hama’da kullanacaklarını ilan etti. Ancak talep ettikleri uçaksavar füzelerin henüz gönderilmediğini de ekledi.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr