Muhaliflere yakınlığı ile bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordu güçlerinin haftasonundan bu yana devam eden ilerleyişinde Sahur, Haydariya ve Şeyh Hıdır bölgelerini cihatçılardan temizlemesiyle Doğu Halep’in kuzeyinin ordunun eline geçtiğini böylece Halep’in doğusunun kuzey ve güney olarak iki parçaya ayrıldığını duyurdu. Kürt güçlerinin de Şeyh Fares bölgesini ele geçirdiği aktarıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, bunun cihatçıların 2012 yılından beri Halep’te aldıkları en ağır yenilgi olduğunu söyledi.

Siviller için alarm

10 bin kadar sivilin 6 bininin Kürtlerin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine, 4 bin kadarının ise hükümet güçlerinin kontrolündeki Batı Halep’e kaçtığı kaydedildi. AFP muhabiri bazı sivillerin de Doğu Halep’in cihatçıların elinde kalan güney bölgesine gittiğini söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Scott Craig, Doğu Halep’teki çatışmalar nedeniyle siviller için endişeli olduklarını açıkladı.

‘Dengeleri değiştirebilir’

Halep, Suriye’de savaşın kilit mevzilerinden biri olarak görülüyor. Ordunun Doğu Halep’te kontrolü tümüyle ele geçirmesi halinde savaştaki güç dengelerinin değişebileceği yorumları yapılıyor. Reuters ajansına konuşan kimi uzman, cihatçıların püskürtülmesiyle birlikte Trump’lı döneme hazırlanan Washington’ın Suriye politikasında değişikliğe gitme olasılığına işaret etti. Ortadoğu uzmanı Mathieu Guidere, Halep’teki gelişmenin Esad yönetimi için “en büyük zaferlerden biri olacağını” belirtti. Washington Enstititüsü’nden Fabrice Balanche da “Halep bir dönüm noktası olabilir” görüşünü dile getirdi. Şam yönetimine yakın analistlerden Bassam Ebu Abdullah ise cihatçıların Halep’i yitirmesinin “çatışmadaki güç dengesi için anahtar önemde olacağını” kaydetti

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr