Suriye’de ateşin sona ermesi için diplomatik çabalar sonuçsuz kalırken cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep’e yönelik bombardıman önceki gece ve dün sabah da devam etti. Muhaliflerin Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, perşembeden beri yaşamını yitiren sivillerin sayısının en az 128 olduğunu, bunların arasında 20 çocuk ve 9 kadın olduğunu bildirdi. Öte yandan Suriye’de abluka altındaki dört bölgeye 6 ay sonra ilk kez insani yardım ulaştı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, gıda ve tıbbi yardım yüklü 70 yardım kamyonunun başkent Şam yakınlarında ordunun kuşattığı Medeya ve Zebadani kasabaları ile İdlib vilayetinde cihatçıların kuşattığı Fua ve Kefraya köylerine girdiğini açıkladı.

Konvoy yola çıktı

, Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekletilen BM yardım konvoyundaki TIR’lardan 34’ünün İdlib’e hareket ettiğini öne sürdü. Can güvenliği olmadığı gerekçesiyle günlerdir sınırda bekletilen konvoydaki 20 TIR’ın halen gümrük sahasında olduğu kaydedildi

Moskova’dan sert yanıt

Suriye’de hükümetin talebiyle cihatçılara yönelik operasyonlar yürüten ve çözüm arayışının en önemli aktörlerinden biri konumundaki Rusya’yı barbarlık ve savaş suçuyla itham eden Batı’ya Moskova’dan yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, ABD ve Britanya’nın söylemini “kabul edilemez” olarak nitelendirip bu dilin savaşı bitirme çabalarına ve ikili ilişkilere zarar vereceği uyarısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi’nin önceki günkü toplantısında, ABD-Rus ateşkesinin çökmesinin ardından Suriye ordusunun Halep’te başlattığı taarruzun ele alınırken ABD Büyükelçisi Samantha Power “Rusya’nın yaptığı terörle mücadele değil, barbarlık” demiş, Britanyalı mevkidaşı Matthew Rycroft ise “Halep’in üstüne yeni bir cehennem açan” Moskova’nın savaş suçu işlediğini öne sürmüştü. Günlük basın toplantısında BM temsilcilerinin suçlamalarına yanıt veren Peskov, “Çözüme ulaşma yolunda gereksiz duygulardan kendimizi arındırmalıyız” diye konuştu. Bu gelişmelere rağmen Moskova’nın, Suriye krizine siyasal çözüm bulunabileceğine dair umudunu ve siyasi iradesini kaybetmediğini de ekledi.

Fırat Kalkanı’ndan Fetih Ordusu’na

TSK’nin Fırat Kalkanı operasyonuna katılan cihatçı gruplar arasındaki Nureddin Zengi Tugayı, Nusra’nın başını çektiği Fetih Ordusu’na katıldı. Ara News’de yer alan habere göre, Kaide’den ayrılıp adını Şam’ın Fethi Cephesi yaptığını duyuran Nusra’nın sözcüsü Mustafa Muhammed, Türkiye’nin uzun süredir desteklediği örgütün cihatçı ittifaka katıldığını belirtti. Yeni kimliğiyle Suriye’deki tüm cihatçıları birleştirmek için müzakereler yürüten Nusra’nın sözcüsü, “Saflarımızda çeşitliliği hoşgörmeyi öğrenirsek ittifak anlamlı ve etkili olur” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr