Adalet Bakanlığı’nın hâkimlik sınavı mülakatında elenen avukat Hüseyin Akay, ‘sınav idari denetimden uzak’ iddiasıyla açtığı davayı kazanarak mülakatı iptal ettirdi. Akay, “Sorulan sorular da verdiğim cevaplar da kayıt altına alınmadı” derken, hukukçular kararın emsal oluşturacağı görüşünde.

Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre, Şanlıurfa’da yaşayan avukat Hüseyin Akay, 30 Mayıs 2015’te yapılan Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığına Geçiş Yazılı Sınavı’na katıldı. Sınavdan 77,957 puan alan Akay, bir sonraki aşama olan sözlü mülakata kaldı. Geçtiğimiz yıl 26 Ocak’ta yapılan mülakatta ise elendi. Ancak avukat Akay, başarısız sayıldığı mülakat sınavının hukuka aykırı olduğunu öne sürerek Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Başarısız sayılmasına ilişkin hiçbir somut gerekçe gösterilmediğini belirten Akay, mülakatın idari yargı yerlerince denetlenmesi mümkün olmayacak bir usülde yapıldığını öne sürdü. Söz konusu gerekçeleri değerlendiren mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan Akay’ın başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların ortaya konulmasını istedi.

Mahkeme mülakatı iptal etti

Bakanlık da mahkemeye gönderdiği cevapta, Akay’a sorulan sorular ve bu sorulara verilen cevaplara ilişkin herhangi bir tutanak sunamadı. Bakanlığın cevabında yalnızca mülakat sınav komisyonu üyelerinin Akay’a verdiği puanlar yer aldı. Mahkeme, bakanlığın bu yanıtının ardından geçtiğimiz ay kararını açıkladı. Tüm unsurlarıyla yargısal denetimin yapılabilmesi ve hukuk devleti ilkesinin temini açısından komisyon üyelerinin Akay’a sordukları soruları ve aldıkları cevapları tutanak altına alması gerekliliğini belirten mahkeme, mülakatı iptal etti.

Şimdi yeniden mülakata gireceği tarihin gelmesini bekleyen Akay, girdiği 4 hâkimlik mülakatının tamamından elendiğini belireterek, “Bu mülakattan da ümitli değilim. Daha önce de FETÖ’cülerin sınava kopya karıştırdığı 6 Mayıs 2012 tarihli hâkimlik sınavını kazandığım için 15 Temmuz’dan sonra kendimi bir anda FETÖ şüphelisi olarak buluverdim. Hakkımda kopya iddiasıyla açılan dava, hâlâ Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Mağduriyetimi bir türlü kimseye anlatamadım” dedi.

Gülan: Emsal olabilir

Kararı Milliyet’e değerlendiren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Gülan, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Mahkeme, sözlü sınavın da yargı denetimine tabi olabilmesi için, sorulan sorular, verilen cevaplar ve jüri tarafından takdir edilen puanların gerekçelerinin sınav evrakında bulunmaması sebebiyle bu işlemi iptal etmiş. Dolayısıyla bu karar sözlü sınavın yapılış şeklinin kayda geçirilmesine ilişkin yapılması gerekenler kapsamında, usul ve şekil eksikliğine işaret etmiştir.

Elbette idarenin sadece hakimlik sınavı değil, doçentlik dahil her türlü sözlü sınavda, sorulan sorular, alınan cevapların genel hatları ve verilen puanın niçin o şekilde takdir edildiğini tutanağa geçirerek, yargısal denetime ve kişinin eksikliklerini anlamaya müsait bir şekilde işlem dosyasını hazırlaması gerekliliğine işaret eden kararlar kapsamında bir karar daha olarak bakmak gerekir. Yani yeni bir karar değildir, emsali olmayan bir karar değildir.”

 Erdoğan’a mektup

 Akay, uğradığı haksızlıkla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdiğini belirterek, “Devlet eğer gerçek bir FETÖ mağduru görmek istiyorsa bana bakabilir. Dün FETÖ’cü olmadığım için elendiğim mülakatlardan bugün FETÖ’cüyüm diye eleniyorum. Bu haksızlıklar yüzünden çok zor dönemler yaşadım. En son ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanı’na bir mektup yazdım. Mağduriye-timi kaleme aldım. Maalesef 5 ay geçmesine rağmen bir yanıt alamadım” dedi.

İşte AKP'li hakimlerin isim isim listesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr