53. Ulusal, 27.Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Törenleri’ne 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlayan toplumsal uzlaşı ruhu damga vurdu. Üç yıl aradan sonra yeniden Hacıbektaş Törenleri’nde AKP’li bir Bakan hazır bulundu. Yine ilk kez AKP’li bir Bakan, gerek alana gelirken, gerekse kürsüde konuşurken ıslıklanmayıp alkışlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj da ilk kez protesto edilmedi ve az da olsa alkış aldı. Törenlerin yapılacağı salona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Nabi Avcı yan yana birlikte girdiler. Sahneden birlikte halkı selamlayarak yerlerine geçen Kılıçdaroğlu ile Kültür Bakanı Avcı, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

‘Ben üzerime almıyorum’

Kültür Bakanı Nabi Avcı’nın, Hacıbektaş Dostluk ve Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi eski Turizm Bakanı Alev Coşkun’a, ödülünü vermek için çıktığı kürsüde atılan sloganlarla ilgili yaptığı espri dinleyiciler tarafından uzun uzun alkışlandı. Avcı, Kılıçdaroğlu ile birlikte salona girdiklerinde dinleyicilerin attığı “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganlarını duyunca Kılıçdaroğlu’na döndüğünü ve “Sayın Kılıçdaroğlu bu sloganı ben üzerime almıyorum size söyleniyor” dediğini belirterek şöyle söyledi: “Yerimize oturduktan sonra ise ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ slogan başladığında ise bu kez yine Kılıçdaroğlu’na döndüm ve ‘Sayın Kılıçdaroğlu bu sloganı da siz üzerinize alınmayın bana söyleniyor’ dedim ve Kılıçdaroğlu da bana ‘Hayır Sayın Bakan sadece size değil hepimize söyleniyor’ dedi. Biz laiklik mesajını aldık.”

Törenlerin açış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte 15 Temmuz darbe girişimi ile ne durumlara geldiğimizi bir kez daha gördük diyerek “Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerinden ders almamız gerektiği gibi devrimlerini Türkiye Cumhuriyeti’ne temel yapan Atatürk’ün de yolundan gidişimizde sapmamak gekerektiğini de anladık” şeklinde konuştu.

‘Sıkıntılar benziyor’

Kültür Bakanı Nabi Avcı da, “Anadoluyu ve Rumeliyi Türkleştiren ve Anadolu’yu bize vatan kılan Horasan erenlerinin büyüklerinden biri olan Hacıbektaş Veli’yi muhabbetle, saygıyla anıyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün yaşadığımız sıkıntılarla Hacıbektaş döneminde yaşanan sıkıntılar aynı ölçekte olmasa bile birbirlerine çok benziyor. O dönemde bir olalım, iri olalım, diri olalım sözüyle bir olarak, iri olarak, diri olarak 15 Temmuz günü bayrağımıza, milletimize, vatanımıza birliğimize sahip çıktık.”

Törende son konuşmayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Kılıçdaroğlu, konuşmasına “Şunu asla unutmayın, erenlerimiz, velilerimiz, âşıklarımız, pirlerimiz Anadolu’yu bize yurt bıraktılar. Ülkemizin dört yanını bir oya gibi işlediler. Onlar bu ülkeye hoşgörünün, muhabbetin, dostluğun tohumlarını ektiler” sözleriyle başladı. Hacıbektaş Veli’nin insanın sosyal hayattaki saygınlığını sağlayan en temel kriterinin adalet ilkesini olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hacıbektaş’a göre adalet hakkı bilmek, hakkı tanımak, her şeye hakkıyla davranmaktır. Kimseye dininden, kimliğinden, dilinden ve inancından dolayı ayrımcılık yapmayan Hacı Bektaş için adalet, beşeri ilişkilerin temelidir. Hacı Bektaş Veli için kadın bir insanın diğer yarısıdır. Hacıbektaş Veli farklı din ve kültürden gelenleri bir çatı altında toplamayı başarmıştır. Onun kitabında kibir yoktur, gıybet yoktur, öfke yoktur.”

Açılış töreninin ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Kültür Bakanı Nabi Avcı, Karanlıktan Aydınlığa Müzesi’ni dolaştı. Müzede İlhan ve Turhan Selçuk, Fikret Otyam ve Sivas Şehitleri için yapılan anı odalarında incelemede bulundular.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr