Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 2022 FIFA Dünya Kupası'nın düzenleneceği Katar'daki Khalifa Uluslararası Stadı'nın yapımında görevli işçilerin çalışma şartlarının insan haklarına aykırı olduğunu açıkladı.

"GÜZEL OYUNUN ÇİRKİN YÜZÜ"

Uluslararası Af Örgütü'nün internet sitesinde, "Güzel oyunun çirkin yüzü: 2022 Dünya Kupası için Katar'daki stat inşasında çalıştırılan göçmen işçilerin sömürülmesi" başlıklı 50 sayfalık bir rapor yayımlandı.
Raporda, geçen yıl başkent Doha'daki Khalifa Uluslararası Stadı ve bölgedeki spor kompleksinin inşasında görev yapan 234 işçiyle yapılan röportajlara yer verildi.
İşçilerin konaklama yerlerinin kirliliği ve yetersizliğinden yakındığı raporda, vadedilen maaşların eksik ödendiği, ödemelerin de zamanında yapılmadığı belirtildi.
Ayrıca çalışanların pasaportlarına el konulduğu, 88 işçinin Katar'dan ayrılmasına izin verilmediği bildirildi.
Raporda; görüşlerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, göçmen işçilerin çalışma şartlarının futbolun imajını lekelediğini vurgulayarak, "Bazı işçiler Katar'da kabus gibi bir hayat geçirdiklerini itiraf etti. FIFA, 5 yıldır verilen sözlere rağmen bu insan haklarına aykırı şartların düzeltilmesi konusunda başarısız oldu" ifadelerini kullandı.
Katar'daki Dünya Kupası statlarında çalışan işçi sayısının geçen yıl 2000'den 4000' çıktığı, gelecek iki yılda ise bu rakamın 36.000'e çıkmasının beklendiği de ifade edildi.

FIFA: UYARDIK

FIFA ise rapora cevap olarak internet sitesinde yer verdiği açıklamada, 2011'den bu yana işçilerin çalışma şartları ve gerekli önlemler hakkında Katar hükümetinin uyarıldığı aktarıldı. Düzeltilmesi gereken noktalar olduğunun kabul edildiği açıklamada, devam eden süreçte atılan adımlardan Uluslararası Af Örgütünün de haberdar edildiği kaydedildi. (ntvspor)

Katar'dan Dünya Kupası taraftarlarına 'Bedevi çadırı'!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr