Babasının polis tarafından imzalatılan bir kağıt nedeniyle 2 yıldır tutuklu olduğunu söyleyen Dayanç, “ Kalp ve astım hastası olan babam ağır şartlar altında cezaevinde tutuluyor. Hayatından endişe ediyorum” dedi.

29 Mayıs 2014 yılında Mehmet Kırgıç, ticaret için Gürcistan’a gitti. İddiaya göre, ertesi gün dönüş yolunda Gürcistan’a ait belediye otobüsünde Gürcülerle Türkler arasında kavga çıktı. Otobüste olayı ayırmaya çalışan Kırgıç darp edilirken, 18-20 yaşlarıda bir Gürcü genç ise bir Türkü bıçakla yaraladı. Kırgıç, otobüsün kapısını açarak çevreden yardım isterken, olay yerine polis ve ambulans geldi. Hastaneye kaldırılan ve burada polis tarafından hazırlanan tutanağı imzalayan Mehmet Kırgıç, önce polis merkezine oradan da mahkemeye çıkarılarak tutuklandı. Babasının tutuklanma haberini aldıktan sonra Gürcistan’a giden ve hukuk mücadelesi başlatan Mine Dayanç yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gürcistan’a ilk gittiğimde beni Goça isimli bir tercüman karşıladı. Orada neler yapmamız gerektiğini anlattı. Babamla ilk 9 ay boyunca hiç görüşemedim. Gürcistan’da babam için 2 avukat ve 2 tercüman tuttum. Bu süre içinde konsolonslukla da görüştüm ancak yanıt alamadım” dedi.

 

Can güvenliğinden endişe ediyorum

Babasına verilen 3 yıllık hapis cezasının ardından görüşmesini izin verildiğini söyleyen Dayanç, “Babamın KOAH ve kalp hastalığı var. Kapalı yerde kalamıyor. Aynı yerde 8 kişi kalıyorlar. Herkes sigara içtiği için babam her seferinde baygınlık geçiriyor. Babamın bırakılması için Türkiye’deki sağlık raporlarını götürdüm bana ‘Nereden bileyim sahte rapor almadığını’ dediler. 500 dolar yatırarak oradan da sağlık raporu aldım. Ancak halen aynı koşullarda cezaevinde tutuluyor. Babamın hayatından endişe ediyorum” diye konuştu. Tanınmış bir otobüs firmasının şöförlerinin de aralarında bulunduğu 123 Türkün Gürcistan’da kumpasla tutuklandığını öne süren Mine Dayanç, “Orada aldığı bir soğuk algınlığı ilacının içinde sakinleştirici olduğu gerekçesiyle tutuklanan insanlarımız var. Gürcistan’a tek giden Türk erkekleri kadınlar vasıtasıyla tuzağa düşürülüyor. Çok iyi biliyorum ki bunların çoğu suçsuz. Ancak devletimiz bize sahip çıkmıyor” ifadelerini kullandı.

 

5 yıldır hiç bir Türk aftan yararlanmadı

Gürcistan’da özel ve milli günlerde sürekli af çıkarıldığını ve 5 yıldır çıkan aftan hiç bir Türkün yararlandırılmadığını kaydeden Dayanç,“1 ay evel 150 Gürcü afla serbest bırakıldı. Bir tane Türk dahi bundan yararlanmadı. Ben babamın kalan 1 yılını cezaevinde geçirmesini istemiyorum. Biz kedi yavrusu değiliz. Madem büyük devletiz, hükümetimiz oradaki vatandaşları için bir adım atsın ve 31 Nisan’da çıkarılacak af için girişimde bulunsun” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr