Çin hükümeti 2014 yılında bir çok ülkenin üzerinde hak iddia ettiği küçük ada ve kayalıklardan oluşan Spratly Adaları’nın bulunduğu bölgede 3 kilometrelik bir yapay bir uçak pisti oluşturmaya başlamıştı.   Önceleri piste sadece sivil uçakların ineceğini iddia edip tartışmaları bastıran Çin hükümetine dün piste inen askeri uçak soruldu. Çin, hasta olan çalışanların tahliyesi için askeri uçağın indirildiğini söylese de ABD savunma sekreteri Ashton Carter bunun sıradan bir hadise olmadığını vurguladı. Ayrıca Carter’ın Filipinler’in Güney Çin Denizindeki devriye gemilerini ziyaret ettiği aynı gün Çin’in üst düzey askeri yetkililerinden birinin tartışmalı adalara ziyaret gerçekleştirdiği Uzakdoğu medyasında konuşuluyor.

Washington, Güney Çin Denizini silahlandırmakla suçladığı Pekin’in uçak pistini askeri amaçlarla yaptırdığını ve adalara mühimmat depoladığını iddia etti. Pekin ise iddiaları yalanladı ve kendilerinin değil ABD devriyelerinin bölgede tansiyonu yükselttiğini iddia etti.


Dünyanın en önemli deniz güzergahı olan ve petrol rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr