İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, Ahmet Sever ve Avukatı Oya Aydın ile müşteki Mustafa Varank’ın Avukatı Hatice Özay katıldı.

Savunmasını yapan Sever, 20 yıllık gazetecilik hayatının önemli bir kısmını yurt dışında geçirdiğini, son 12 yılda da devlet için çalıştığını belirterek, “Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı zamanında O’nun sözcülüğünü emanet ettiği kişi oldum. Şimdiye kadar yazdığım yazılar ve açıklamalarım ortadadır. Hiç kimseye hakaret etmedim, hiç yalan söylemedim. Hep doğruyu söylediğimi düşündüm ve doğruyu söylemeye de devam edeceğim. Bugün burada bulunmamın sebebi şikayetçinin Mustafa Varank olmasıdır. Eğer şikayetçi Mustafa Varank olmasa idi o zaman bu dava belki de açılmayacaktı” dedi.

‘TARİH BUGÜNLERİ YAZACAKTIR’

İddianameye konu röportajda edindiği bilgileri aktardığını kaydeden Sever, “Ben verdiğim röportajda edindiğim bilgileri aktardım. Eğer Mustafa Varank bu durumdan rahatsız ise özellikle şunu sormak gerekir; Ak Trollerin yaptığı şeylerin eleştirilmesi konusunda kendisinin bir şikayeti varsa ya da onların yanında neden olduğu sorgulanmalı. Ben gazetecilik yaparak edindiğim mal varlığımı son 12 yıllık görevimin sona ermesi aşamasında harcadım ama hiçbir kul hakkı yemedim. Ayrıca şunu da söylemek gerekir ki; tarih bu günleri yazacaktır” dedi.

‘BUGÜN DEMOKRATİK TAVIR GÖSTEREN KİŞİLER İÇİN ÇAĞLAYAN İKİNCİ ADRES OLMUŞTUR’

AKP’nin ilk kurulduğu yıllarda başörtüsü ve vesayete karşı davranışı konusunda demokratik övgüler aldığını belirten Sever, “Bu gün demokratik tavır gösteren kişiler için Çağlayan Adalet Sarayı adeta ikinci adres olmuştur. Dolayısı ile demokratik uygulamalar yönünden bir geriye gidiş olduğu açıktır. Ben mesleki tecrübemle bu konularda değerlendirmelerde bulundum” dedi.

Sever’in Avukatı Oya Aydın, iddianameye konu röportajı yapan gazeteci hakkında aynı suçlama nedeniyle yapılan soruşturmanın sonucunda takipsizlik kararı verildiğini, bu kararın kesinleştiğini belirterek, “Dolayısı ile iddianamede yer alan ibarelerin ve eylemin suç olmadığı bu takipsizlik kararı ile anlaşılmakta iken müvekkil hakkında bu dava açılmıştır. Dolayısı ile bu davanın siyasi bir yönü olduğu söylenebilecektir” dedi.

Müşteki Mustafa Varank’ın Avukatı Hatice Özay ise şikayetlerinin sürdüğünü söyledi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

İDDİANAMEDEN

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever’in 9 Mayıs 2016 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda kendisine hakaret edildiğini öne süren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’ın şikayeti üzerine, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturma sonucunda Sever hakkında, “Basın yoluyla hakaret” suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede, Sever’in röportajda sarf ettiği sözlerle Varank’a hakaret ettiği belirtilerek, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması isteniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr