Gazetenin yazarlarından Simon Tisdall, ''Kral'ın Türkiye ziyaretinde zenginlik ve paranoya'' başlıklı yazısında, Kral Selman'ın Türkiye'ye gelişinin bir dönüm noktası olacağını belirtti.

Yazar, Kral'ın ziyaret öncesi yapılan hazırlıkların görkemine de dikkat çekti.Tisdall, ziyaretin Ankara'da yaşanan bombalı saldırılardan sonra gerçekleştiğini hatırlatarak ziyaret öncesi 300 Suudi güvenlik görevlisinin Ankara'ya giderek kralın gelişi için hazırlık yaptığını belirtti.

Yazar, Suudi Kralı'nın kalacağı otelin tüm odalarının Suudilere ayrıldığına ve tüm camların kurşun geçirmez camlarla değiştirildiğine dikkat çekerek Erdoğan için de benzer güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti.

Tisdall, Erdoğan ve Selman'ın Suriye lideri Esad'ı koltuğundan indirmek ve Suriye ve Irak'ta terörizmi bitirme konusunda açıklamalar yaptığını vurguladı.

"Her ikisi de batılı müttefiklerden uzaklaşıyor"

Tisdall ayrıca, Kral Selman gibi Erdoğan'ın da hak ihlalleri nedeniyle Avrupalı ve ABD'li siyasetçi ve kuruluşların sürekli eleştirilerini aldığını bunun karşılığında Erdoğan'ın düzenli olarak Avrupa Birliği'ni Türkiye'deki mülteci krizine sorumsuz yaklaşmak ile suçladığını sonuç olarak her ikisinin de geleneksel batılı müttefiklerinden uzaklaştıklarını ifade etti.

Yazar son olarak Türk uzmanlarının görüşlerine de başvurduğu makalesinde, Türk uzmanların, Suudi Arabistan ile daha yakın askeri ve ticari ilişkilerin, Erdoğan'ın yeni İslamcılığını, anti demokratik ve Batı'ya meydan okuyan söylemlerini körükleyebileceğine dikkat çektiklerini aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr