Mersin’de 'Özgürlük Nöbeti' eylemini izledikleri esnada gözaltına alınan Evrensel gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın avukatları tarafından yapılan görüşme talebi reddedildi.

Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat, Mersin’in Akdeniz ilçesindeki eylemi izledikleri sırada polis tarafından tarafından gözaltına alındı.

Gözaltındaki muhabirlerimiz ile görüşme talebinde bulunan avukatlara, savcının kararı ile kimse ile görüştürülmeyecekleri cevabı verildi. Konu üzerine Avukat Ali Bozan ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı açıklamalarda bulundu. Avukat Bozan, “Soruşturma savcısının gözaltındaki gazetecilerin, 5 gün boyunca avukatla görüştürülmemesi kararı aldığı söylendi” derken milletvekili Atıcı, “Gazetecilerin bu şekilde gözaltında tutulmasına müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Haber takibi yaparken gözaltına alınan iki gazeteci ile görüşmek için Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine gittiğini kaydeden Bozan, “Şubede soruşturma savcısı ile görüşülerek, soruşturma savcısının bu kişilerle ilgili beş gün boyunca avukatla görüştürülmeme kararı aldığı söylendi. Bizim normalde ceza mevzuatımızda böyle bir düzenleme yok. Ama bu OHAL ile birlikte çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnamelerle getirilen bir düzenleme. Yani soruşturma savcısı herhangi bir somut gerekçe bildirmeden gözaltına alınan şüpheliyi 5 gün boyunca avukatı ile görüştürmeyebiliyor. Ki ayrıca, bu soruşturmaların çoğunda da dosyada kısıtlılık kararı alınıyor. Bu yüzden dosyayı görme şansımız olmamakla birlikte, gözaltına alınan bu 2 gazetecinin ‘Hukuki durumları nelerdir? Neden dolayı gözaltına alınmış ve sorgulanıyorlar’ bu konularla ilgili herhangi bir bilgi edinme şansımız olmadı. Ayrıca ifadelerinin ne zaman alınacağı, ne zaman adliyeye çıkarılacakları konusunda da bir bilgimiz olmadı” diye konuştu.

Bozan, yaşanan bu olayın bir yasal dayanağının olmadığını vurguladı. Bozan, “Soruşturma dosyasını görmediğimizden net bir şeyler söylemek de mümkün değil. Ancak bir gazeteci, haber değeri taşıyan her olayda gazetecilik sınırları içerisinde orada bulunabilir. Bildiğimiz kadarıyla Çay Mahallesi’nde bir etkinlik düzenleniyor. Bu gazeteciler, o etkinliği haberleştirmek üzere orada bulunuyor. Aldığımız duyumlara göre kolluğun müdahale ettiği bir durum söz konusu oluyor. Böyle bir etkinlik, gazetecilik açısından haber değeri taşıyan bir olaydır. Gazeteci oldukları muhtemelen gözaltına alınmadan önce de polis tarafından biliniyordu. Diyelim ki; polis bilmiyor, onları gösterici zannetti ancak daha sonra gazeteci olduklarını ispat ettikleri andan itibaren herhangi bir işleme gerek kalmaksızın serbest bırakılmaları gerekiyordu” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr